man in orange long sleeve shirt sitting on gray couch

Wat is mentalization based treatment (MBT)?

Mentalization (mentaliseren) betekent dat een mens in staat is om het gedrag en de gevoelens van een ander te kunnen begrijpen en verklaren. Het is een vaardigheid die van pas komt in het aangaan van sociale contacten.

Iemand die goed kan mentaliseren is goed in staat om hetgeen hij of zij voelt te onderzoeken en verbaal uit te drukken. Bij mensen met een persoonlijkheidsstoornis is de eigenschap tot mentaliseren soms verstoord geraakt, of het kunnen hiervan neemt ernstig af onder invloed van stress.

Niet goed kunnen mentaliseren kan leiden tot problemen in emotieregulatie, in het aangaan van intermenselijke banden en met de impulscontrole. De mensen die hier moeite mee hebben leren zichzelf daarom andere copingstrategieën aan om om te gaan met emoties. Hun relaties worden daarom soms geïllustreerd door uitersten, zichtbaar in het zogenaamde ‘aantrekken en afstoten’.

Dit zijn symptomen waar mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis vaak last van hebben, daarom wordt Mentalization Based Treatment vooral bij borderline ingezet. De focus in de behandeling bij borderline richt zich op het stabiliseren van het zelfbeeld, leren mentaliseren en het leren aangaan van gezonde relaties met anderen.

MBT bestaat uit zowel individuele als groepssessies. Je zult eerst samen gaan uitzoeken op welke vlakken in het leven je last hebt van een gebrek aan mentaliseren. Tijdens de therapie leer je om op deze vlakken beter te mentaliseren, wat de last van de symptomen kan verlichten.

Herken je dat je soms prikkelbaarder reageert dan je zelf zou willen? Vraag je je weleens af waarom je steeds opnieuw dezelfde discussie voert met je partner? De kracht van mentaliseren legt op toegankelijke wijze uit wat mentaliseren betekent en hoe het kan helpen om in ons eigen leven maar ook in het leven van anderen een verschil te maken. 

Bronnen:

Scroll naar boven