menstruatieondergoedsnuggs

Mijn ervaring met menstruatieondergoed (Snuggs)

Je hebt ze misschien wel langs zien komen op social media: influencers die ineens massaal in hun ondergoed staan om het merk Snuggs te promoten. Speciaal menstruatieondergoed, waardoor je niet meer in de weer zou hoeven met tampons en maandverband. Duurzaam, want je gooit minder afval weg. Maar ook veel fijner voor jezelf, zo vertelden de influencers.

Werkt menstruatieondergoed wel?

De eerste ronde lukte het me nog om cynisch te lachen bij het bekijken van al die onderbroekenverhalen op Instagram. Menstruatieondergoed, bah! Dat kan toch nooit werken? Ik kreeg een beetje het idee van een luier, met zo’n dik, natte plek tussen je benen… Welke volwassene zit daar nou op te wachten tijdens de menstruatie?

Menstruatieondergoed als alternatief voor maandverband

Toch werd ik uiteindelijk nieuwsgierig. De influencers beantwoordden alle vragen. Nee, je zou niet zomaar doorlekken. Nee, het voelde of rook echt niet vies. En met die nattigheid zou het ook echt meevallen. Dat wekte toch mijn nieuwsgierigheid. Tampons gebruik ik niet, de menstruatiecup vind ik ook niet fijn en maandverband ervaar ik als een noodzakelijk kwaad. Omdat het moet, niet omdat het prettig is. Zou zo’n menstruatieonderbroek dan toch een goed alternatief zijn?

Snuggs menstruatieondergoed proberen

De influencers strooiden met kortingscodes, dus besloot ik toch een gokje te wagen. Ik bestelde het Classic – Organic Cotton ondergoed bij Snuggs. Toen het werd bezorgd, was ik eerlijk gezegd best wel excited. Ik had zin om het product te proberen en te kijken of ik niet gewoon in de zoveelste influencer-val was getrapt.

Superdun menstruatieondergoed

Op het eerste gezicht leek dit niet zo te zijn: het ondergoed zat inderdaad lekker, het materiaal van het absorberende kruis was inderdaad super dun. Terwijl ik eigenlijk een soort ‘ingeweven maandverbandje’ had verwacht in eerste instantie. Dat was zeker niet het geval. Het kruis is gemaakt van ander materiaal dan de rest van de onderbroek, maar is nog steeds super dun (1.5 mm).

Ik gebruikte het Snuggs menstruatieondergoed op de tweede dag van mijn menstruatie, waarop ik nog steeds behoorlijk bloedde. Nou is mijn menstruatie over het algemeen vrij licht, maar toch lek ik af en toe door. Ik was benieuwd of dit ondergoed het echt zou houden en hoe lang dan…

Hoe vallen Snuggs?

Ik koos zelf voor maat M. Dat zit op zich prima en is ook mijn normale maat. Ik vermoed zelfs dat ik nog wel een maatje kleiner had kunnen pakken. Een maatje groter was wel echt te groot geweest.

Mijn ervaring met Snuggs menstruatieondergoed

Vervolgens begon er een aparte ervaring. Je hebt het gevoel alsof je een gewone onderbroek aan hebt, zonder maandverbandje. Dus je denkt steeds, als je het bloed voelt lopen: shiiiit, ik moet nog een maandverband in doen!! Je denkt: dit kan niet goed gaan. Tot je in het ondergoed kijkt en geen spoortje bloed ziet. Het enige wat ik af en toe zag is een bruin vlekje, van bloed dat nog niet helemaal geabsorbeerd was. Voor de rest verdween al het bloed magischerwijs in de onderbroek.

Menstruatieonderbroek wordt niet nat en zwelt niet op

Maar waar het blijft? It’s a miracle! Ik had eigenlijk verwacht dat het kruis van het menstruatieondergoed zou opzwellen, zoals maandverband dat ook een beetje doet. Of dat het ‘nattig’ zou voelen. Dat doet het echter helemaal niet. Het voelt even droog als het kruis van een normale onderbroek wanneer je niet ongesteld bent. Daarnaast zwelt het kruis ook helemaal niet op, het blijft even vlak.

Hoe lang kun je menstruatieondergoed dragen?

Hoe merk je dan dat je het moet verwisselen en een nieuwe onderbroek moet aantrekken? Daar ben ik eigenlijk nog steeds niet achter: ik had zelf het idee dat ik het forever had kunnen dragen. Toch merkte ik na een uurtje of 8 – 9 dragen wel dat mezelf een beetje begon te ruiken. Heel licht hoor, niet zoals maandverband kan ruiken… Ook begon ik iets meer bruine vlekken te bespeuren in het ondergoed. Dat was het moment waarop ik dacht: ik moet denk ik even wisselen. Maar dat was op een dag ‘normaal bloeden’ dus pas na een uur of acht en op een lichtere dag zelfs pas na 12 uur!

Menstruatieondergoed wassen (handwas of wasmachine)

Wat ik doe als het tijd is om te wisselen: eerst spoelde ik (volgens instructie) het menstruatieondergoed uit onder de koude kraan. Ik verwachtte dat het water helemaal rood zou kleuren, maar dat gebeurt dus eigenlijk helemaal niet. Vervolgens deed ik een handwasje. Gewoon met Biotex, in een emmer. Je mag het menstruatieondergoed namelijk ook wassen in de machine (tot 40 graden), maar ik doe dat natuurlijk niet elke dag en ik had nog maar één menstruatieonderbroek gekocht. Dus: handwasje (mag ook), ’s avonds en ’s nachts laten drogen en ’s morgens kon ik ‘m gewoon weer aan. Helemaal schoon en wel, geen spoortje bloed te bespeuren.

En dat opnieuw aantrekken in de ochtend deed ik zonder morren, want oh wat is het fijn, niet zo’n dikke maandverband tussen je benen! Daarnaast houdt zo’n menstruatieonderbroek het echt veel langer vol dan zo’n maandverband. Ik had eigenlijk een beetje een free bleeding ervaring… maar dan zonder de rommel. 😉

Hoeveel menstruatieondergoed heb je nodig?

Ik heb een menstruatie lang gedaan met maar één menstruatieonderbroek. Die ik uiteraard wel elke dag uitspoelde en in de handwas deed. Overdag droeg ik het menstruatieondergoed, ’s nachts gewoon een andere onderbroek met een maandverbandje (merk je toch niks van als je slaapt).

Wil je helemaal niet hoeven wassen tijdens je menstruatie en het ondergoed ook ’s nachts dragen? Dan zou ik zeggen dat je 2 – 3 menstruatieonderbroeken nodig hebt per dag. Dus eentje voor overdag en eentje voor ’s nachts, en nog eentje extra voor in de avond mocht je een wat zwaardere menstruatie hebben en niet 12 uur met een onderbroek kunnen doen.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om, net zoals ik, alleen overdag menstruatieondergoed te dragen. Dan heb je genoeg aan eentje per dag en verwissel je het ’s avonds als je thuis bent door een gewone onderbroek met een tampon of maandverband.

Idealiter zou ik er zelf twee hebben. Ik vind het niet erg om elke dag even een handwas te doen, maar het is wel fijn als de onderbroek niet meteen ’s ochtends alweer droog hoeft te zijn. Nu kon ik ‘m bijvoorbeeld buiten hangen, maar in de winter droogt het misschien wat minder snel en is het fijn als ik er eentje extra heb liggen.

Menstruatieondergoed is super fijn

Ik ben onverwacht enthousiast geworden over menstruatieondergoed. Het enige nadeel vond ik de lage mate van elasticiteit van het model (de Classic – Organic Cotton) die ik had aangeschaft. Dit heb ik echter aangegeven bij de klantenservice, waarna ik meteen gratis een model met meer elastaan (de Hugger) toegestuurd kreeg. En ik ben niet eens gesponsord om hier te vertellen dat ik enthousiast ben, moet je nagaan!

Bamboozy, goedkoper dan Snuggs

Mocht je menstruatieondergoed eens een keer willen proberen, dan zou je ook kunnen overwegen om te kiezen voor het merk Bamboozy. Goedkoper dan Snuggs en de reviews gaan door het dak! Wie weet schaf ik die een volgende menstruatieronde ook nog aan.

Bekijk al het menstruatieondergoed van Bamboozy op bol.com

Dit artikel is geschreven door: Rivka

Scroll naar boven