iemand houdt invisalign vast

Mijn ervaringen met Invisalign: week 1 en 2

Sinds twee weken draag ik Invisalign. In deze blog deel ik mijn eerste bevindingen met je.

Het plaatsen van de attachments

Wat was ik zenuwachtig voor de afspraak waarin de attachments (kleine witte blokjes die op je tanden worden gezet om ervoor te zorgen dat je tanden nog beter gaan verschuiven) geplaatst werden. Daarna zou ik namelijk voor het eerst mijn Invisalign beugel in mogen doen.

Hoe zou het voelen? Zou het pijn doen? Zou ik er veel last van hebben?

Het plaatsen van de attachments duurde een halfuurtje. Ik vond het niet de leukste ervaring ooit. Om mijn mond goed open te houden, kreeg ik een soort ‘spreiders’ in mijn mond. Ook legden ze nog iets onder mijn tong. Ik word altijd een beetje claustrofobisch van zoveel spullen in mijn mond.

Net toen ik het zat begon te worden, was het klaar. Tijd om voor het eerst zelf mijn Invisalign beugel in te doen.

Tip: Vind je het heel erg spannend? Neem dan iemand mee naar de afspraak? De meeste tandartsen of orthodontisten zullen dat prima vinden.

Voor het eerst indoen van Invisalign

Toen was het moment daar: ik mocht voor het eerst zelf mijn Invisalign in doen. Dat ging eigenlijk vrij makkelijk, ik klikte ze er zo in. Na al die tandartsapparatuur in mijn mond vond ik het eerlijk gezegd een verademing. Ik voelde heel goed dat de Invisalign echt precies voor mij op maat gemaakt is. Ook vond ik het materiaal helemaal niet vervelend voelen. Het voelt aan als glad plastic dat in een dun laagje om je tanden zit. Het deed verder ook geen pijn, ik voelde hooguit een lichte druk op mijn tanden.

Tip: Als je een nieuwe Invisalign indoet, zit die vaak nog een beetje strak. Het kan daarom lastig zijn om de Invisalign helemaal goed om je tanden te krijgen. Van mijn tandarts kreeg ik chewies mee, een soort rubberen staafjes waar je op kan bijten om je Invisalign beter aan te laten sluiten. Bestel ze hier

Voor het eerst uitdoen van Invisalign

Ik moest ook meteen even oefenen met het uitdoen van mijn Invisalign. Dit trucje moet je goed beheersen; de beugel moet uit tijdens het eten en als je iets anders wil drinken dan water. Het idee is om van je vinger een soort haakje te maken en de beugel voorzichtig van je tanden ‘af te pellen’ tot deze loskomt. Je begint hierbij aan de binnenkant van je achterste kiezen (en dus niet bij je voortanden).

Het uithalen ging bij mij vrij makkelijk, ondanks de grote hoeveelheid attachments (die ‘bolletjes’ kunnen het lastiger maken om je Invisalign eruit te halen). Wel moest ik even het haakje van de tandarts gebruiken om mijn onderste Invisalign eruit te krijgen.

Tip: Je hebt ook speciale haakjes voor thuis om je Invisalign eruit te halen. Ik ben erachter gekomen dat ik deze soms nodig heb als ik net een nieuw bitje in heb. Die zit soms vrij strak en dan krijg ik hem zonder haakje niet los van mijn onderste haakjes. Zo’n handig haakje bestel je hier

De eerste weken met Invisalign

Toen was het tijd om met al mijn Invisalign-bitjes naar huis te gaan. Ik vond het allemaal wel een beetje spannend nog steeds. Zou het me lukken om de Invisalign er straks zelf uit te krijgen en weer in te doen? Zou ik pijn gaan krijgen? Zou ik wel verschil gaan zien?

Invisalign in- en uitdoen

Gelukkig kan ik zeggen dat het me enorm is meegevallen. Ja, de Invisalign er voor het eerst thuis zelf uithalen vond ik even lastig, maar het lukte me toch vrij snel met behulp van het haakje. Het indoen ging ook prima, wel met behulp van de chewies. Als ik die gebruik, past de Invisalign beter om mijn tanden en dat voelt ook beter aan.

Ik werd steeds handiger en sneller met het erin en eruit doen en ook het meerdere keren per dag tandenpoetsen (na iedere maaltijd, voor het weer indoen van je Invisalign) wende snel.

Bijna geen pijn

Ook vond ik de pijn enorm meevallen. Eigenlijk vond ik het amper vallen onder de noemer pijn. Je voelt een stevige druk op je tanden, maar die wordt na een paar dagen al veel minder. Soms voelde ik even specifiek extra veel druk op één tand, maar dat trok meestal na een paar uurtjes alweer weg.

Het bleef voor mij prima te doen om mijn dagelijkse taken uit te voeren en ik heb geen pijnstillers hoeven nemen.

Beetje moeite met eten

Het enige wat ik wel lastig vond, was eten. Mijn tanden voelden heel gevoelig aan en een beetje ‘lossig’ (dat is ook de bedoeling natuurlijk, want je tanden zijn aan het verschuiven) en daardoor voelde het niet prettig om harde dingen te kauwen. Ook knalde ik tijdens het kauwen steeds met een attachment van mijn onderste tand tegen mijn bovenste hoektand aan. Dit werd na een kleine week wel minder, maar maakte goed kauwen lastig.

Verder merkte ik dat ik liever geen harde dingen wilde afbijten, uit angst dat mijn attachments van mijn tanden zouden gaan. Ook wilde ik geen plakkerige dingen eten, omdat dat aan de attachments bleef hangen.

Ik heb het, kortom, vooral gehouden bij zachte dingen. Krentenbollen, Brinta, een banaan, dat soort dingen. Dat ging prima. Eten werd een beetje een ‘noodzakelijk kwaad’, maar goed, ik weet dat het van tijdelijke aard gaat zijn. En ik verwachtte dat het uiteindelijk wel beter zou worden.

En dat werd het gelukkig ook. Na een paar dagen ging het kauwen al beter en waren mijn tanden minder gevoelig.

Tip: Zorg voor veel ‘zacht’ en makkelijk kauwbaar eten. Bijvoorbeeld shakes, pap, yoghurt, bananen, krentenbollen etc.

Voor het eerst een nieuw bitje

Na een week was het tijd voor bitje twee. Ik was benieuwd. Zou die passen? Zou het nu wel pijn gaan doen?

Ik klikte het bitje vrij eenvoudig in, maar merkte wel dat hij weer behoorlijk strak zat. Logisch ook natuurlijk; elke week worden je tanden weer een stukje verder in de goede positie geduwd. Dat was weer even wennen, maar ook deze week deed het weer (bijna) geen pijn.

Wel was ik blij dat ik mijn chewies en haakjes had, om de Invisalign goed in- en uit te doen.

Zie ik na twee weken al resultaat?

Jazeker, ik zie en voel na twee weken Invisalign dragen al enigszins resultaat. Mijn tanden komen langzaam een stukje naar voren en ik voel ook dat mijn beetje anders is (mijn kiezen staan net een beetje anders op elkaar). Ook zie ik mijn ondertanden beter (en dat is precies de bedoeling, dus dat gaat de goede kanten op).

Is Invisalign echt onzichtbaar?

Ik merk ook dat ik makkelijker lach dan zonder Invisalign. Ik vind mijn glimlach nu al mooier en het kan me ook niet schelen als mensen de Invisalign zien zitten. Invisalign is niet volledig doorzichtig (je ziet toch dat ‘plastic glansje’ van de beugel en je ziet natuurlijk de witte attachments die uitsteken). Ik weet echter vrij zeker dat het (bijna) niemand opvalt. Tot nu toe heb ik iedereen actief moeten zeggen dat ik een beugel had, anders hadden ze het niet eens gezien, zeiden ze!

Kortom, na twee weken Invisalign kan ik beginnen dat het me tot nu toe allemaal reuze meevalt. Ik vind het enigszins irritant dat ik na elke maaltijd mijn tanden moet poetsen en de Invisalign moet schoonmaken. Maar als dat het ergste is… dan kan ik er nog wel even tegenaan!

Handige producten Invisalign

Als kersverse Invisalign-gebruiker heb ik een aantal handige gadgets aangeschaft om mijn Invisalign journey makkelijker te maken:

Deze dingen heb ik standaard in mijn tas zitten.

Scroll naar boven