invisalign benodigdheden

Net begonnen met Invisalign? Vergeet dit niet te kopen

Sinds tien weken heb ik een beugel van Invisalign. Mijn ervaringen tot noch toe zijn heel erg positief. Mijn tanden zijn al enorm goed de juiste kant op aan het bewegen en ik zie al veel resultaat.

Ik ben er tijdens deze tien weken achtergekomen dat er een aantal hulpmiddelen onmisbaar zijn als je een Invisalign-beugel hebt. Bijvoorbeeld om de Invisalign goed in te krijgen, op te bergen en schoon te maken.

In deze blog deel ik de onmisbare Invisalign-gadgets met je.

Chewies: zorgen dat je Invisalign beter ingaat, beter past en minder pijn doet

Misschien heb je van je tandarts of orthodontist een soort ‘rubberen staafjes’ meekregen om op te kauwen. Mijn tip is: gebruik deze zogenaamde ‘chewies’ elke keer als je je Invisalign indoet. Al helemaal als je net aan nieuw bitje begonnen bent.

Voordelen die ik ervaar door het gebruik van chewies:

  • de Invisalign zit veel beter om mijn tanden / past beter / sluit beter aan
  • ik ervaar minder pijn van Invisalign / ik voel minder druk
  • het draagt bij mij bij aan het opheffen van mijn diepe beet (dus het omhoogduwen van mijn voortanden)
  • de tandbewegingen gaan sneller

Ik heb standaard een chewie in mijn tas (in mijn beugelbakje). In dit filmpje legt een orthodontist de voordelen van chewies uit en vertelt hij hoe je ze gebruikt:

De ene chewie is de andere niet; sommige vind ik te hard (kauwt niet fijn, doet pijn aan mijn tanden), andere vind ik te zacht (dan heb ik het idee dat de chewie zijn werk niet goed doet) en sommige bijt je snel kapot (irritant!)

Zelf bestel ik regelmatig deze chewies op bol.com. Ze hebben precies de juiste hardheid en gaan niet snel stuk. Ik gebruik zelf elke week een nieuwe (omdat ze na een tijdje toch wat zachter worden, wat ik niet prettig vind).

Reinigingstabletten: maken je Invisalign goed schoon

Meestal maak ik mijn Invisalign schoon met een zachte tandenborstel, een beetje afwasmiddel en lauw water. Soms lukt het me echter niet goed om daarmee mijn Invisalign schoon te krijgen. Eens in de paar dagen gebruik ik daarom deze Retainer Brite Reinigingstabletten.

Doe je Invisalign in een kopje, schenk er lauw water bij en voeg een reinigingstablet toe. De tablet begint te bruisen en na een kwartiertje is je Invisalign weer helemaal schoon! Je hoeft ‘m alleen nog maar eventjes af te spoelen. De tablet heeft een lichte mintgeur (lekker, vind ik) en zorgt ervoor dat je Invisalign weer goed ontsmet is en weer helemaal transparant is.

Gebruikers in de comments op bol.com zeggen dat ze aan een half tabletje al genoeg hebben om hun Invisalign te reinigen. Een goede tip om extra zuinig te doen met je reinigingstabletten.

Budget beugelbakje: ruim je Invisalign netjes op als je ‘m uit doet

Ik heb overal wel een beugelbakje rondslingeren om mijn Invisalign in te doen als ik ‘m even uitdoe. Ik vind het een fijn idee dat de Invisalign netjes opgeborgen is en dat ik er niet per ongeluk op ga zitten of ze kwijtraak.

Van je orthodontist of tandarts heb je waarschijnlijk één beugelbakje van Invisalign zelf meegekregen. Prima bakje, maar wel duur als je er eentje bij wil komen.

Daarom zweer ik zelf bij deze budget gebitsbakjes. Ze zijn er in leuke, opvallende kleurtjes en stiekem vind ik ze fijner dat de bakjes van Invisalign zelf.

Reistandenborstel + reistandpasta: je tanden poetsen als je niet thuis bent

Een Invisalign betekent: veel en vaak tandenpoetsen. Na elke maaltijd en elk drankje (behalve water) om precies te zijn. Handig dus om in elke tas een reistandenborsteltje + reistandpasta te stoppen. Zo kom je onderweg nooit voor verrassingen te staan en hoef je je Invisalign in te doen terwijl je tanden vies zijn. Dat is namelijk niet goed voor de mondhygiëne.

Scroll naar boven