jongen die in een auto rijdt

Net je rijbewijs gehaald? Maak deze 5 fouten niet

Heb je net je rijbewijs binnen en ga je voor het eerst zelfstandig rijden? Maak dan vooral niet deze 5 beginnersfouten!

1. Vergeet niet de versnelling in z’n 1 te zetten bij het stoplicht

Je wilt wegrijden bij een groen stoplicht, maar je auto maakt ineens een enorm lawaai en weigert van z’n plek te komen. Wat is er aan de hand? Oeps, misschien ben je vergeten de versnelling in z’n 1 te zetten. Kan de beste overkomen, maar let er toch een beetje op.

2. Vergeet niet je lichten aan te zetten

Dikke kans dat de lichten van de auto waarin je rijles had al aanstonden als je begon met je les. Zorg dat je zichtbaar bent op de weg en zet je dimlicht aan.

3. Laat je niet opjutten door andere automobilisten

Het is helemaal niet gek dat je als beginner nog niet zo hard rondscheurt als je medeweggebruikers. Sterker nog: dikke kans dat zij allemaal te hard rijden en jij niet. Gooi niet alles wat je tijdens je rijlessen hebt geleerd acuut in de prullebak zodra je je rijbewijs hebt. Houd je aan de regels en blijf bij jezelf. Zo houd je het het veiligst op de weg.

4. Ga zo snel mogelijk na je rijexamen een keer zelfstandig rijden

Rijbewijs binnen? Dan is het nu tijd om door te pakken. Het hele autorijden zit nu nog vers in je geheugen. Zonde als je alles straks verleerd bent en onzeker in de auto stapt. Zorg er dus voor dat je zodra je je rijbewijs binnen hebt zo snel mogelijk een autoritje inplant om te oefenen met zelfstandig rijden.

5. Vergeet niet te kijken naar de borden en de tekens op de weg

Je rijleraar zit niet meer naast je om te roepen waar je heen moet. Het is nu aan jou om dondersgoed op te letten in het verkeer. Kijk goed vooruit en let op alle borden en tekens op de weg. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en voorkom je dat je verkeerd rijdt.

Welke benodigdheden heb je nodig in de auto?

Hierbij nog een handig boodschappenlijstje van dingen die je beslist niet mag vergeten mee te nemen in de auto:

Veiligheidsset (gevarendriehoek, veiligheidshesjes, verbanddoos, tekentang)

Parkeerschijf

IJskrabber

Telefoonhouder

Scroll naar boven