grayscale photo of man wearing black shirt

Nog niet verloren (Sidy van Gemert)

“Ik wil andere mensen motiveren om hun eigen gevoel vorm te geven op wat voor manier dan ook,” schrijft Sidy van Gemert in het voorwoord van haar dichtbundel ‘Nog niet verloren’.

Sidy is één van de vele mensen die met bewonderenswaardige kracht hun psychische problemen om weten te zetten in iets creatiefs. Mensen schrijven hun levensverhaal op, maken muziek, schrijven blogs, gaan knutselen, tekenen, schilderen… of dichten. Die heftige gevoelens, ze zijn er en ze moeten eruit. Bij Sidy in de vorm van gedichten.

Ik volg Sidy al een tijd op Instagram waar ze haar weg naar herstel deelt. In haar hoofd is het “een psychisch zooitje”, zo omschrijft ze het zelf in haar Instagram bio. Ze hoopt met haar dichtbundel dan ook het taboe rondom psychische problemen te doorbreken.

Verlangen naar rust

In haar dichtbundel schrijft Sidy over haar verlangen naar pijn (Pijn moet weer kut zijn, want pijn hoort niet fijn), over het snakken naar rust (Creëren zal ik wat ik wou, unieke rust waaraan ik bouw), over willen vluchten ( Soms heeft vluchten geen zin meer, en is er niets dat nog gelooft, in een ‘lang en gelukkig’, of in wat mama je ooit heeft beloofd), het hopen op een fijner leven (Dansen op wolken, vrijer dan vrij, meer leven dan bestaan, iemand aan je zij) en over liefde (Je maakte me los, en je vocht me vrij).

Herkenning

Het boekje beslaat alle uithoeken van dingen je die met psychische problemen kunt voelen, maar vaak niet zo makkelijk hardop kunt zeggen. De gedichten slingeren je heen en weer over het emotiescala, laten je meevoelen met Sidy, maar zorgen ook voor herkenning. ‘Oh ja, zo voelde dat’, dacht ik regelmatig.

Ik weet zeker dat de gedichten uit ‘Nog niet verloren’ ook voor herkenning gaan zorgen bij andere mensen met psychische problemen. Daarnaast is het boek perfect geschikt voor mensen die eens mee willen beleven met iemand die hier last van heeft, bijvoorbeeld om een naaste met psychische problemen beter te kunnen begrijpen.

Hoop

Deze dichtbundel vertelt over pijn, maar vertelt meteen ook over het feit dat er vanuit die diepe pijn een droom kan uitkomen; voor Sidy was deze dichtbundel een beloning voor het feit dat ze niet heeft opgegeven. Als dát geen hoopvolle boodschap is, dan weet ik het ook niet meer.

De dichtbundel ‘Nog niet verloren’ van Sidy van Gemert, is te verkrijgen via uitgeverij Boekscout en kost €17,50. Bestel hem hier.

Scroll naar boven