een man die aan tafel het nieuws leest en kijkt

Omgaan met oorlog in het nieuws: 5 belangrijke tips

In het nieuws lees je veel over oorlog. Dit kan leiden tot gevoelens van angst, stress of bezorgdheid. Hoe ga je hier goed mee om? Hoe zorg je dat je op de hoogte blijft van het wereldnieuws, zonder jezelf te verliezen in de stroom van informatie. Deze 5 tips helpen je op weg.

1. Kijk het nieuws met mate

Het is goed om op de hoogte te blijven van wat er in de wereld gebeurt. Het is echter belangrijk om te voorkomen dat je teveel tijd besteedt aan het nieuws. Kies een paar momenten per dag waarop je je informeert. Spreek ook af hoelang je van jezelf nieuws mag lezen of bekijken. Bepaal zelf wat een fijne manier is om nieuws tot je te nemen, bijvoorbeeld de krant, het journaal of een nieuwssite. Zorg ervoor dat je nieuwsbronnen betrouwbaar zijn en je niet meegezogen wordt in fake news op social media. Vermijd het continu checken van je telefoon, zet je meldingen uit. Door 1 of 2 keer per dag het nieuws te checken, kan je al heel goed op de hoogte blijven.

2. Denk goed na over hoe je nieuws tot je neemt

Niet alle nieuwsbronnen zijn hetzelfde. Sommige zijn sensatiebelust, delen veel fake news en bevatten veel grafische informatie die je angstig kan maken. Het is verstandig om te kiezen voor gerenommeerde nieuwsorganisaties, met een geschiedenis van betrouwbare berichtgeving. Je kunt ook kiezen om verschillende nieuwsbronnen te raadplegen, bijvoorbeeld verschillende kranten.

3. Laat je emoties er zijn

Als je veel hoort en leest over oorlog in het nieuws, is het logisch dat je je bezorgd voelt. Het is belangrijk om gevoelens van stress of angst te erkennen en deze niet te onderdrukken. Praat met je familie of vrienden over je gevoelens. Heb je veel last van stress, dan kan meditatie, ademhalingsoefeningen of lichaamsbeweging helpen.

Hoe pak je stress effectief aan? Dit heldere werkboek helpt je daarbij en is een reuzenstap in de richting van zelfliefde, vertrouwen en een ontspannen leven met meer vreugde. Lees verder

4. Bepaal je grenzen

Het is oké om af en toe even een pauze te nemen van het nieuws. Heb je veel last van angst of stress door het nieuws, overweeg dan af en toe een nieuwsvrije dag in te lassen. Neem de tijd voor ontspanning en richt je aandacht op zaken die niet met het nieuws te maken hebben. Op die manier kom je tot rust en kun je weer beter om gaan met de impact van het oorlogsnieuws.

5. Help waar je kunt

Voel je je machteloos door al het nieuws over oorlog? Overweeg dan om te doneren aan goed doel of je bijvoorbeeld in te zetten als vrijwilliger voor een organisatie die bijdraagt aan vrede of vluchtelingenopvang. Op die manier zet je je machteloosheid om in constructiviteit en draag je actief jouw steentje bij aan een betere wereld.

Hopelijk helpen deze tips je om wat beter om te gaan met oorlog in het nieuws. Probeer geïnformeerd te blijven, zonder overweldigd te raken door angst. Herinner jezelf eraan dat je zelf de controle hebt over hoeveel nieuws je tot je neemt en wanneer. En besef dat je met passief nieuws kijken niemand helpt, maar met actief je steentje bijdragen (bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk) wel.

Vijf jaar lang was Joris Luyendijk correspondent in de Arabische wereld. Met pakkende voorbeelden legt hij uit waarom nieuwsmedia slechts een klein deel van de werkelijkheid kunnen weergeven en waarom het voor ons zo moeilijk is iets van het Midden-Oosten te begrijpen. Lees verder

Scroll naar boven