Wat is pathologisch gokken?

Pathologisch gokken is een verslaving en een drangstoornis. Het wordt ook wel een ‘gokverslaving’ genoemd. Voor veel mensen is gokken een vorm van recreatie. Veel mensen zullen op een gegeven moment stoppen, wanneer ze merken dat ze teveel geld verliezen. Mensen die verslaafd zijn aan gokken hebben veel moeite om te stoppen.

De hoop op het winnen van veel geld, de angst voor het verliezen van veel geld en de spanning die daarbij hoort geven een ‘kick’. Deze kick kan op den duur een verslaving worden. Mensen met een gokverslaving zien het als een tijdelijke vlucht uit het dagelijks leven. Tijdens het spelen bevinden ze zich in de ‘roes’ van het spel.

In deze roes kunnen ze hun dagelijkse problemen vergeten en hoeven alleen maar aan het spel te denken. De waarde van het geld zal op den duur verdwijnen, het gaat ze alleen nog maar om het spel. Schulden worden steeds hoger, gokkasten zijn er bijvoorbeeld op gebouwd om zelf winst te maken, de kans is daarom groot dat de speler gemiddeld gezien verlies zal hebben.

Wanneer het geld op is en men weer naar huis gaat, ontwaakt men uit de ‘roes’. De realiteit wordt weer helder, de schulden zijn door het gokken weer hoger geworden en de negatieve gevoelens nemen nog meer toe. Na het gokken voelt iemand zich eigenlijk nog ellendiger dan daarvoor.

Scroll naar boven