grayscale photography of woman

Wat is psychopathie?

Psychopathie valt klinisch onder de antisociale persoonlijkheidsstoornis. Deze stoornis wordt gekarakteriseerd door een diepgaand patroon van gebrek aan respect voor en schending van de rechten van anderen.

De meeste wetenschappers gaan ervan uit dat psychopathie een stoornis in iemands brein is, waardoor een psychopaat bepaalde emoties niet kan voelen, waaronder angst, schaamte, schuld of empathie.

Psychopathie verwijst naar een pathologische persoonlijkheidsstijl die “interpersoonlijk misleidend is, affectief koud, gedragsmatig roekeloos en vaak overduidelijk antisociaal is”, volgens Craig Neumann, een professor in de Klinische Psychologie aan de Universiteit van Noord-Texas, wiens unieke onderzoeksfocus de psychopathische persoonlijkheid is.

Waarom zijn sommige mensen kwaadaardig, gewelddadig of wreed? Simon Baron-Cohen toont aan dat dit komt door een gebrek aan empathie, een breindefect waardoor mensen zich niet in anderen kunnen verplaatsen.

Lees verder

Om gediagnosticeerd te worden moet iemand eigenschappen bezitten die betrekking hebben op elk van de vier “domeinen”: Interpersoonlijk, Effectief, Levensstijl en Antisociaal:

Interpersoonlijk: Ze zijn manipulatief, bedrieglijk of egocentrisch.
Effectief: Ze hebben geen wroeging, zijn hardvochtig, en kunnen er plezier in hebben om anderen te kwetsen.
Levensstijl: Ze zijn impulsief, gebruiken mogelijk illegale middelen en hebben mogelijk geen oog voor de gevolgen van hun acties.
Antisociaal: Ze zijn fysiek agressief en kunnen een geschiedenis van of neiging tot crimineel gedrag hebben.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen al psychopathisch kunnen zijn. Er zijn ook aanwijzingen dat er in hun hersenen en reactie op stress verschil is met andere mensen. De diagnose psychopathie kan echter pas worden gesteld op latere leeftijd (25). Voor die tijd is het brein nog niet uitontwikkeld en is de kans op een vals-positieve test groot.

Op basis van 25 jaar wetenschappelijk onderzoek, schildert dr. Robert Hare in dit boek een wereld van vermeende artiesten, prostituƩes, zorgzame verpleegsters, verkrachters, dieven etc. die weten te charmeren, liegen als de beste en zich een weg manipuleren door het leven.

Scroll naar boven