black and white spiral illustration

Wat is rapid cycling bij een bipolaire stoornis?

Bij een manisch-depressieve stoornis of bipolaire stoornis wordt gesproken van rapid cycling, wanneer de periodes met een ontregelde stemming elkaar snel opvolgen.  

Bij rapid cycling beleeft een persoon met een bipolaire stoornis vier of meer episoden van manie of depressie in één jaar. Dit kan op elk moment in het verloop van de bipolaire stoornis optreden, en kan gedurende vele jaren komen en gaan, afhankelijk van hoe goed de ziekte wordt behandeld.

Rapid cycling bipolaire stoornis identificeren

Rapid cycling bipolaire stoornis kan moeilijk te identificeren zijn, omdat de meeste mensen met rapid cycling bipolaire stoornis veel meer tijd depressief doorbrengen dan manisch of hypomaan. Ze worden daarom vaak verkeerd gediagnosticeerd met een depressie.

In een onderzoek onder mensen met bipolaire II-stoornis was de hoeveelheid tijd die depressief werd doorgebracht meer dan 35 keer zo groot als de hoeveelheid tijd die hypomanisch werd doorgebracht. Ook letten mensen vaak niet op hun eigen hypomane symptomen en verwarren ze die met een periode van gewoon goede stemming.

Rapid cycling bipolaire stoornis diagnose

De diagnose bipolaire stoornis wordt gesteld wanneer iemand een hypomane of manische episode doormaakt, samen met meerdere bijkomende episoden van ofwel manie, hypomanie of depressie. Rapid cycling is op zichzelf geen diagnose, maar eerder een beschrijving van het ziektebeloop. Bij bipolaire stoornis wordt rapid cycling vastgesteld als zich in een periode van een jaar vier of meer afzonderlijke episoden van depressie, manie of hypomanie voordoen.

Scroll naar boven