boekentips over psyche

Rivka’s favoriete boeken over psyche

Ik heb de afgelopen jaren heel veel boeken over psyche verslonden. Daar zitten er een paar tussen die ik echt zou aanraden. Ik denk namelijk dat lezen over psyche een super belangrijke en waardevolle aanvulling kan zijn op bijvoorbeeld therapie.

Adult Children of Emotional Immature Parents / Ongezien opgegroeid

Dit boek las ik jaren geleden in het de oorspronkelijke versie in het Engels (inmiddels is er ook een Nederlandse vertaling). Het is oprecht het beste boek over hechtingsproblemen dat ik ooit gelezen heb. Heel erg genuanceerd en het biedt veel herkenbaarheid. Heel erg helend en belangrijk. Ik zou dit boek soms bijna bij mensen onder de neus willen duwen, omdat het echt heel goed leesvoer is.

Engelse versie

Nederlandse vertaling

Running On Empty / Ongekende gevoelens

Dit boek gaat een beetje over dezelfde materie als het vorige boek. Het is wederom recent in het Nederlands verschenen, onder de naam ‘Ongekende gevoelens’. Persoonlijk lees ik een boek het liefst in de taal waarin het geschreven is, zodat er zo min mogelijk nuance verloren gaat (niet alle vertalingen vind ik goed). Maar goed, dit is echt een goed boek voor worstelen met allerlei gevoelens die ze niet kunnen herleiden of duiden. Dit boek verheldert de boel, dat kan enorm fijn zijn.

Engelse versie

Nederlandse vertaling

Van big bang tot burn-out

Dit is het perfecte boek voor mensen die net als ik precies willen weten waarom dingen zijn zoals zijn. Het boek gaat heel diep in op de oorsprong van stress en hoe het komt dat we vaak te gestrest reageren op kleine dingen. Evolutionair is dat namelijk helemaal niet zo gek. We lopen gewoon een klein beetje achter, reageren als het ware op een alarm van een auto als op een roofdier. Kortom, dit is een super interessant boek als je al die paniekaanvallen eens wil duiden of relativeren.

Man’s Search For Meaning / De zin van het bestaan

Psychiater Viktor Frankl overleefde verschillende concentratiekampen. In dit boek beschrijft hij hoe je zelfs temidden van het allerdiepste en meest gruwelijke lijden op zoek kunt gaan naar hoop en zingeving. Ook beschrijft hij ‘logotherapie’, dat je zou kunnen beschouwen als een voorloper van Acceptance and Commitment Therapy. Ik vind dit boek echt heel erg inspirerend, ik ben sowieso een sucker voor hoop. Ik blijf toch altijd op zoek naar licht in alle situaties. That’s my religion. 😉

Engelse versie

Nederlandse vertaling

Patronen doorbreken

Deze klassieker ken je misschien allang, maar is echt zo ongeveer het meest praktische boek ever als je je gedachten, gevoelens en gedrag even flink onder de loep en op de schop wil nemen. Super makkelijk leesbaar, met praktische opdrachten, gebaseerd op schematherapie. Helen maar, dat innerlijk kind! 😛

Het nut van angst en somberheid

Heel goed voor mijn nerdy brein, dit boek! Sowieso vind ik evolutionaire psychologie heel interessant, want uiteraard hebben ook angst en somberheid een nuttige en logische oorsprong. De titel van het boek is er natuurlijk ook om te prikkelen, want teveel angst en somberheid is voor niemand goed, maar in de basis komen deze gevoelens wel voort vanuit evolutionair logische redenen. Super leuk om eens dieper in te duiken!

Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn?

Stiekem een keertje meegluren in het hoofd en de spreekkamer van een psychiater? Dit is je kans! Je kijkt in dit boek mee tijdens sessies met verschillende patiënten. Heel interessant om te lezen met welke problemen mensen bij een psychiater komen, maar ook welke raderen er allemaal gaan draaien in het hoofd van de psychiater (spoiler: nogal veel!) Dit boek leest makkelijk weg en in elk verhaal herken je wel een stukje van jezelf (is ook troostend).

The Body Keeps The Score / Traumasporen

Dit boek is een absolute must read over trauma. Wat mij betreft zou iedereen die werkt met mensen met trauma dit boek sowieso moeten lezen. Als je zelf trauma hebt en echt wil begrijpen wat de gevolgen zijn van trauma op je psyche en lichaam dan is het ook zeer belangrijk om dit boek te lezen.

Engelse versie

Nederlandse versie

Jullie boekentips over psyche

Op mijn Instagram vroeg ik ook nog naar de boekentips van mijn Insta-vrienden, ik kreeg daar de volgende titels door:

Niemandskinderen

‘Niemandskinderen’ is een boek voor volwassenen die worstelen met de gevolgen van een onveilige jeugd.

Van kwetsuur naar litteken

In dit boek wordt bekeken hoe moeilijke ervaringen tijdens de eerste levensfase de ontwikkeling van een kind kunnen beïnvloeden, en welke ontwikkeling deze kinderen vervolgens kunnen doormaken.

The Emotionally Absent Mother

Dit is een fijn boek voor mensen van wie de moeder er niet helemaal voor hen kon zijn. Het helpt je om de impact van emotionale verwaarlozing te herkennen en de gevolgen hiervan te leren helen.

What Happened to You? / Wat is je overkomen?

Oprah Winfrey en trauma-expert Bruce Perry proberen in dit boek inzicht te krijgen in mensen, gedrag en onszelf. Ze willen weg van gevoelens van schuld en schaamte en richten zich op herstel en begrip. In plaats van ‘wat is er mis met je?’ vragen ze: ‘wat is je overkomen?’

Engelse versie

Nederlandse vertaling

Hoe overleven we?

Francine Oomen is op een punt in haar leven beland dat ze patronen herkent, niet alleen in haar eigen leven, ook van generatie op generatie. Als ze op haar moeders sterfbed een geheim ontdekt dat verdacht veel op het hare lijkt, besluit ze dat het tijd is om die patronen te doorbreken. Hoe ze dit doet, beleef je met haar mee in deze werkelijk prachtige graphic novel.

Verlamd van angst

Waarom heb ik niet geschreeuwd? Waarom heb ik me niet verzet? Waarom heb ik niemand iets verteld? Waarom deed ik wat de dader vroeg? Waarom ging ik keer op keer terug? Veel vrouwen – en mannen – die slachtoffer zijn van seksueel misbruik kampen met deze vragen en durven zich uit schaamte niet uit te spreken. In dit taboedoorbrekende boek wordt precies uitgelegd welke instinctieve overlevingsreacties in werking treden tijdens en na seksueel misbruik.

When the Body Says No / Wanneer je lichaam nee zegt

Dit boek gaat over de invloed van stress op het lichaam en dat je lichaam zelf ‘nee’ gaat zeggen wanneer jij dat zelf niet op tijd doet. Ook gaat het in dit boek heel erg over de connectie tussen lichaam en geest en hoe die twee elkaar over en weer beïnvloeden.

Engelse versie

Nederlandse versie

Boeken en ebooks met ervaringsverhalen over psyche

Ik heb in de afgelopen jaren zelf ook een paar ebooks en een boek gemaakt met ervaringsverhalen over psyche. Ook het ebook van Sammie (oud-schrijver dsmmeisjes) over haar hechtingsproblematiek is te koop in de webshop van Leessnack.

Het mens achter de labels

Hoe voelt een paniekaanval? Is iemand met borderline echt zo snel boos? Kun je meerdere persoonlijkheden hebben? Wil iemand met een eetstoornis gewoon dun zijn? Antwoorden op deze en andere vragen vind je in de interviews en verhalen in dit boek. Want wie alleen maar het psychiatrisch handboek de DSM erop naslaat, weet daarna alles van de symptomen maar nog maar weinig van de mensen erachter. 

Meer boekentips over psyche op Leessnack:

Scroll naar boven