boek over hechtingsproblemen

Sammie schreef een boek over emotionele verwaarlozing en onveilige hechting

Sammie was begin 20 toen zij op online platform dsmmeisjes begon te bloggen over hechtingsproblemen en emotionele verwaarlozing. Deze blogs zijn nu gebundeld tot het ebook ‘Een toekomst zonder vroeger’.

Waarom besloot je de blogs te bundelen tot een ebook?

“Het online platform dsmmeisjes, waar mensen konden schrijven over hun psychische klachten, bestaat sinds mei 2021 helaas niet meer. Mensen gaven echter altijd aan heel veel steun en herkenning te vinden in mijn blogs over emotionele verwaarlozing en hechtingsproblemen. Daarom kreeg ik de kans om mijn blogs te bundelen in een ebook, zodat mensen ze nog steeds kunnen blijven lezen.”

omslag een toekomst zonder vroeger

Waarom ben je eigenlijk blogs gaan schrijven?

“Ik vond het moeilijk om over mijn problemen te praten. Het ging natuurlijk heel erg over de gevolgen van wat ik meegemaakt had in mijn jeugd en met mijn ouders. Het is toch moeilijk om daar iets over te delen. Ik schaamde me omdat ik als volwassene nog steeds last heb van wat er vroeger is gebeurd. Daarnaast heb je als kind toch heel erg het gevoel van: ik mag niet zo praten over mijn ouders, want dan ben ik ‘niet lief’. Het bloggen gaf me de kans om anoniem toch te delen wat ik voelde en waar ik mee worstelde.”

“Ik ben niet alleen met deze gevoelens en het is niet gek dat ik er zoveel last van heb”

Sammie (24)

Heeft het schrijven over je hechtingsproblemen je geholpen?

“Ja, heel erg! Ik voelde me altijd heel alleen met deze problemen, kende niemand die dit ook meemaakte of voelde. Maar online kreeg ik zoveel reacties van mensen die volledig herkenden wat ik schreef… Dat gaf mij super veel troost. Ik ben niet alleen met deze gevoelens en het is niet gek dat ik er zoveel last van heb; heel veel mensen hebben dit.”

Kun je uitleggen over welke onderwerpen je zoal hebt geschreven?

“Ik schrijf over vroeger en over de eenzaamheid die ik vaak voelde. Maar vooral ook over het heden en wat ik nu door vroeger nog ervaar. Zo heb ik altijd heel erg het gevoel dat ik ’te veel ben’ en dat leidt vaak tot angst en paniek. Daarbij heb ik veel last van verlatingsangst en daarom is het moeilijk om relaties op te bouwen met mensen. Ik ben toch altijd bang dat ik niet goed genoeg ben en hoe dan ook alleen achterblijf. Daarnaast heb ik veel geworsteld met zelfhaat. Ik bekeek mezelf toch met de liefdeloze blik die ik van mijn ouders had geleerd. Het heeft me lang gekost om af en toe te kunnen denken: misschien valt het toch wel mee met mij en ben ik eigenlijk best oké…”

Wat heb je gedaan om te leren omgaan met je hechtingsproblemen?

“Ik heb vele jaren therapie gevolgd. Eigenlijk vooral om alle valse overtuigingen die ik over mezelf had los te kunnen laten. De overtuigingen die me vertellen dat ik een slecht kind ben, dat ik niet de moeite waard ben, dat ik straf verdien, dat iedereen me toch wel verlaat en dat het overal waar ik kom onveilig is. Het is de kunst om te leren dat die overtuigingen bij het verleden horen: toen was het onveilig, nu niet meer. Daarnaast heb ik dus super veel geschreven om mijn gevoelens op een rijtje te zetten en ik heb heel veel gelezen over hechtingsproblemen en emotionele verwaarlozing, dat gaf mij ook heel veel inzicht.”

Lees ook: Goede boeken over hechtingsproblemen en emotionele verwaarlozing

Hoe gaat het nu met je?

“Nou, in ieder geval vele malen beter dan een paar jaar terug. Toen was het echt overleven. Ik had zoveel zelfhaat in me, was zo bang voor mensen en ik voelde me ontzettend somber en soms zelfs suïcidaal. Nu voel ik me rustiger en heb ik denk ik een realistischer zelfbeeld, waarin ik zowel mijn goede als minder goede kanten kan zien. Het lukt me ook makkelijker om met mensen om te gaan en ik durf me in die contacten ook meer te laten zien. Maar die onveilige hechting blijft wel mijn achilleshiel. Ik ben nog steeds nerveus als ik onder de mensen kom en ik kan in sociaal contact ook nog steeds erg getriggerd raken; dan word ik gevoelsmatig teruggeworpen naar vroeger. Het lukt me wel steeds sneller om weer terug te teleporteren naar nu, dat koste me vroeger echt weken, soms zelfs maanden… Dus dat is winst!”

Wat hoop je met jouw ebook over hechtingsproblemen en emotionele verwaarlozing te bereiken?

“Ik denk dat een onveilige hechting en emotionele verwaarlozing de basis vormen voor heel veel psychische problematiek. Daarom denk ik dat het belangrijk is dat mensen van zichzelf weten hoe veilig ze gehecht zijn en hoe gezond de band met hun ouders nou eigenlijk was, en is. Met die kennis in huis kun je denk ik beter voor jezelf zorgen en sta je je herstel niet in de weg. Daarnaast hoop ik natuurlijk dat mensen zich door mijn verhalen minder alleen voelen en zich misschien wat minder schamen. Het is heel naar om als volwassene te worstelen met wat je als kind hebt meegemaakt, maar tegelijkertijd ook heel logisch. En het is mogelijk om er voorzichtig wat van te helen, dat geeft weer wat lucht om het leven aan te kunnen!”

omslag een toekomst zonder vroeger

In de openhartige verhalen in dit ebook (pdf) deelt twintiger Sammie hoe zij leert leven met de gevolgen van onveilige hechting en emotionele verwaarlozing in haar jeugd.

Ze deelt over traumaverwerking, therapiesessies en hoe ze probeert om haar leven (met liefde, vriendschappen, werk en studie) weer op te pakken.

Winkelwagen
Scroll naar top