white green and yellow papers on brown wooden table

Signaleringskaarten, hulpkaarten en crisiskaarten bij psychische klachten

Er zijn verschillende signaleringskaarten, hulpkaarten en crisiskaarten verkrijgbaar die een ander kunnen vertellen wat er met jou aan de hand is en wat je nodig hebt, of die helpen om symptomen van bijvoorbeeld een depressie te herkennen. Daarnaast zijn veel mensen in de ggz bekend met het gebruiken van een persoonlijk signaleringsplan, dat helpt om een terugval te herkennen en voorkomen. Hieronder vind je een handig overzicht van signaleringskaarten en crisiskaarten die je zou kunnen gebruiken.

Persoonlijk signaleringsplan

Veel mensen die onder behandeling zijn (geweest) van de ggz, herkennen we ‘m wel: het signaleringsplan. Een cliënt/patiënt met psychische problematiek stelt zo’n plan vaak samen met de behandelaar op. Het signaleringsplan biedt handvatten om een terugval te voorkomen. Zo schrijf je erin welke signalen bij jou wijzen op een terugval en wat je op zo’n moment nodig hebt qua zorg. Op de website van ggz delfland vind je een voorbeeld van zo’n signaleringsplan.

Depressie-signaleringskaart

Jaarlijks krijgt ongeveer één op de twintig Nederlanders een depressie, aldus de Depressievereniging. De depressie-signaleringskaart van MIND helpt je om de symptomen van een depressie te herkennen, zodat je tijdig te hulp kan schieten. Op de kaart vind je ook tips om iemand met een depressie te helpen. Je kunt de signaleringskaart zelf gebruiken, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook verspreiden op school en op het werk zodat steeds meer mensen leren hoe ze iemand met een depressie bij kunnen staan.

Signaleringskaart Zelfmoordpreventie voor het onderwijs

Deze signaleringskaart van 113 Zelfmoordpreventie helpt zelfmoord bespreekbaar maken in het onderwijs. Op de kaart vind je vijf vragen die je aan een student of leerling kunt stellen als je je zorgen maakt over suïcidaliteit. De kaart helpt je ook om signalen op te leren pikken die kunnen wijzen op suïcidale gedachten.

Signaleringskaart Maar je ziet er niets van

Met de signaleringskaart van Maar je ziet er niets van kun je je naasten laten weten hoe je je voelt en wat ze voor jou kunnen doen. De kaart is in het bijzonder geschikt voor mensen met stemmingsstoornissen die het moeilijk vinden om te delen wat ze nou echt voelen. Er staan verschillende kleuren op de kaart die aansluiten bij wat je mogelijk voelt, variërend van groen (‘ik voel me goed’) tot zwart (‘ik voel me heel slecht’). In het vakje bij de kleur die past bij je gevoel schrijf je kort wat je voelt, vervolgens schrijf je op de achterkant wat je nodig hebt en hoe jouw naaste je het beste steunt.

Autipas

De Autipas is er om aan anderen te vertellen dat je autisme hebt, op het moment dat het jou even niet lukt om dit in woorden uit te leggen. Dit is bijvoorbeeld handig tijdens crisismomenten of andere momenten waarin je vastloopt en het belangrijk is dat de omgeving snapt dat je autisme hebt. Daarnaast zorgt het laten zien van de Autipas ervoor dat je bij sommige museau/pretparken/dierentuin niet in de drukke rij hoeft te staan.

Een box vol emoties

Met de 40 prachtig vormgegeven emotiekaarten in deze box ga je op een speelse en vrije manier in gesprek over emoties. Er staan vragen op en gedachtes. Je kunt erover nadenken, over praten en er iets van leren.

Hulpkaart

Er zijn allerlei redenen waarom mensen in stressvolle situaties onbegrepen gedrag vertonen of even niet op woorden kunnen komen. Bijvoorbeeld door dementie, verslaving of psychische problematiek. De Hulpkaart helpt je op deze momenten om uit te leggen wat je nodig hebt, bijvoorbeeld van omstanders of hulpverleners. Ook staat erop welke vertrouwenspersoon voor jou gebeld kan worden.

Crisiskaart

Een crisiskaart is een klein kaartje dat je altijd bijdraagt en precies aangeeft wat de afspraken zijn met hulpverleners, crisisdienst en vertrouwenspersonen. Een crisis is namelijk al naar genoeg, het is dus fijn als goed bekend is wat jij op zo’n lastig moment nodig hebt, wat er precies met jou is afgesproken en wat hulpverleners en omstanders moeten doen of laten.

Heb jij ook een signaleringskaart/hulpkaart/crisiskaart over psychische problemen gemaakt? Stuur ons een mail, wie weet kunnen we hem op deze lijst plaatsen.

Scroll naar boven