een meisje dat angstig is

Hebben mensen met sociale angst autisme?

Mensen met autisme kunnen moeite hebben met het begrijpen van allerlei ongeschreven ‘sociale codes’. Dat maakt sociaal contact een uitputtend iets. Wat moet je zeggen en wanneer? Wanneer kijk je iemand in de ogen en hoe lang? Wat betekenen alle gezichtsuitdrukkingen van de andere persoon? Vind die andere persoon me raar?

Veel mensen met autisme hebben sociale angst

Veel mensen met autisme hebben daarom ook last van sociale angst. Ze kunnen ze snel overprikkeld raken in sociale situaties. Ook weten mensen met autisme niet altijd hoe te reageren in sociale situaties, dit kan ook angst opleveren. Daarnaast kunnen mensen met autisme het ook spannend vinden dat sociale situaties vaak een zekere mate van onvoorspelbaarheid kennen.

Sociale angst kent verschillende oorzaken

Nee, er zijn veel verschillende redenen waarom iemand sociale angst kan ervaren. Dit kan het gevolg zijn van autisme, maar komt ook voor bij bijvoorbeeld trauma, depressie of een vermijdende persoonlijkheidsstoornis of een op zichzelf staand probleem.

Meer leren over sociale angst

In dit ebook vertellen 14 mensen met sociale angst hoe hun leven eruitziet. Hoe is de sociale angst in hun leven gekomen, hoe voelt het en hoe gaan ze ermee om? Ze delen hun levensverhaal en reageren op prikkelende stellingen. En ze vertellen wat ze echt nóóit meer willen horen over sociale angst.

Scroll naar boven