Tanisha met haar hondje

Tanisha (22): “Sociale angst is het meest vreselijke gevoel”

In het ebook Hoe voelt het om sociale angst te hebben? vertellen 14 mensen hoe zij omgaan met sociale angst. Wat zijn de oorzaken van de sociale angst, welke behandelingen hebben ze gevolgd en wat zijn de beste tips?

Ook Tanisha (22) deelt in het ebook haar verhaal. Die lees je hieronder, als voorproefje van het ebook over sociale angst dat hier te bestellen is voor €5,99.

Geïnterviewde: Tanisha @wareverhalen_tanisha
Interview door: Rivka Ruiter, Communication is key
Uit: Hoe voelt het om sociale angst te hebben? (ebook)

Altijd al sociale angst gehad

Ik ben recent pas gediagnosticeerd met een angststoornis, maar ik denk dat ik altijd al wel last van sociale angst heb gehad. Zo vond ik het als kind al eng om naar een nieuwe sportclub te gaan. Maar de angst begon me echt te beperken in mei 2021, toen ben ik ook in de ziektewet terecht gekomen. Ik zat thuis en het lukte me niet eens meer om zelfstandig naar de supermarkt te gaan.

“Na een werkdag ben ik zo overprikkeld dat ik helemaal kapot ben”

Aan het begin van de ziektewet was ik ervan overtuigd dat ik overspannen was en dat de angst daar een symptoom van was. Nu kan ik inzien dat de angst eigenlijk meer de overspannenheid heeft veroorzaakt, in plaats van andersom. Ik werk in een winkel, waar klanten wel eens met een klacht komen. Als die mensen vervolgens hun stem verheffen of boos doen, dan ben ik de volgende keer ook angstiger om een klacht op te lossen. Ik vind het daarom op mijn werk ook het meest eng om achter de kassa te staan, want alle ‘moeilijke’ klanten gaan daar als eerste heen. En na een werkdag ben ik zo overprikkeld door alle mensen om me heen, dat ik helemaal kapot ben.

Sociale angst voelt alsof ik doodga

Sociale angst is het meest vreselijke gevoel. Ik krijg hartkloppingen en en het voelt alsof mijn keel dichtgeknepen wordt. Ik kan ook heel misselijk worden. Daarbij giert de adrenaline door mijn lichaam, gaan mijn handen trillen, verlies ik de controle over mijn ademhaling en voel ik een knoop in mijn maag. Mijn gedachten worden ook heel negatief. Het voelt alsof ik doodga. Denk je eens in dat je heel bang bent voor de achtbaan en je vrienden hebben je overgehaald om er toch in te gaan. Je voelt de angst en de adrenaline. Zo voelt het leven van iemand met sociale angst, maar dan iedere dag.

“De klik met je behandelaar is de belangrijkste succesfactor”

Therapie vind ik spannend

Op dit moment volg ik cognitieve gedragstherapie voor mijn angst. Ik weet nog niet of het effect gaat hebben, want ik ben pas net begonnen. Ik heb wel een goed gevoel bij deze psycholoog. Ze is erg lief, warm en neemt de tijd om naar me te luisteren en me te begrijpen. De klik met je behandelaar is, naar mijn idee, de belangrijkste succesfactor. Ik vind therapie wel heel erg spannend, omdat mijn angst het ergst is bij medische afspraken. Ik probeer me dan altijd te bedenken dat ik na de afspraak gewoon weer naar buiten loop. Er is niks aan de hand, er komt vanzelf een einde aan. Ik moet ook goed letten op mijn ademhaling, als ik dat consequent doe kan ik de angst aardig onder controle houden.

“Steun zit voor mij in de kleine dingen”

Op Instagram heb ik mooie gesprekken

Ik haal ook veel steun uit de mental health community op Instagram. Ik heb daar soms hele mooie gesprekken. Ik bel ook veel met mijn moeder, zij heeft zelf ook veel ervaring met psychische problemen en begrijpt dus goed wat ik meemaak. Ik kan veel met haar bespreken en weet dat ik haar altijd kan bellen. Ze heeft me al meerdere malen uit een paniekaanval geholpen. Mijn zus heeft me ook een paar keer geholpen door boodschappen te doen. Dat vond ik heel fijn. Zelfs als die niet begrijpt hoe ik erbij zit, doet mijn zus diens best om mij te helpen. Steun zit voor mij dan ook in de kleine dingen. Even luisteren naar mijn verhaal, een keertje een boodschap doen of mee naar de apotheek. En vooral geen ongevraagd advies geven!

meer ervaringsverhalen lezen over sociale angst?
meer ervaringsverhalen lezen over sociale angst?
Scroll naar boven