two white dentist chairs inside white painted room

Wat is een tandartsfobie?

Een tandartsfobie is een specifieke fobie. Tandartsfobie is een overdreven, zeer intense en op het moment onbeheersbare angst voor de tandarts. Dat kan met verschillende zaken te maken hebben, zoals de angst voor de pijn, de geluiden van de apparaten van de tandarts, het speeksel of bloed wat bij een behandeling komt kijken, de verdovingen of de angst om te moeten braken tijdens de behandeling.

Dit kan grote gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Voorbeelden hiervan zijn gaatjes, verlies van tanden en kiezen, chronisch ontstoken tandvlees, met als gevolg daarvan een verhoogde kans op beroertes, hart- en vaatziektes en maag- en darmproblemen door slecht gekauwd voedsel. Daarnaast heb je de negatieve effecten op sociaal gebied. Schaamte om te spreken en lachen bijvoorbeeld kan iemand ernstig hinderen in zijn dagelijkse leven.

Over het ontstaan van een tandartsfobie zijn de meningen verschillend. Waarschijnlijk is het deels genetische aanleg en deels een gevolg van gebeurtenissen in je leven. Een eenmalige nare ervaring bij de tandarts kan bijvoorbeeld al voldoende zijn om daarna niet meer naar de tandarts te durven.

In Nederland wonen 650.000 mensen, die op de een of andere manier bang zijn voor de tandarts. In ‘Doet u de mond maar even open’ vertelt Brigit Holthuizen het verhaal over haar jarenlange angst voor de tandarts. 

Tandartsfobie kom je vaak tegen bij kinderen. Wat vergeten wordt is dat ook veel volwassen dagelijks met gebitsproblemen kampen door hun angst om naar de tandarts te gaan. Naar schatting zijn er momenteel zo’n 1 miljoen mensen in Nederland met tandartsfobie. Er speelt vaak veel schaamte bij deze mensen, wat het nog moeilijker maakt de stap naar behandeling te zetten.

Wanneer er eenmaal een angst voor de tandarts bestaat kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen. De angst kan ervoor zorgen dat je de tandarts steeds meer gaat vermijden. Hierdoor nemen je gebitsproblemen nog meer toe. De pijn neemt toe maar ook de schaamte. En hoe meer gebitsproblemen je krijgt, hoe langer en intenser de behandeling bij de tandarts zal zijn, waardoor je deze nog meer gaat vermijden. Mensen die zes jaar niet naar de tandarts zijn geweest zijn hierbij geen uitzondering. Het is erg moeilijk om zelf uit deze vicieuze cirkel te komen.

Scroll naar boven