Tips voor als je alleen bent met kerst

Één op de vier Nederlanders voelt zich tijdens de feestdagen eenzaam, bleek uit een (klein) onderzoek van het Leger des Heils in 2018. Daar zijn verschillende mogelijke redenen voor. Als je geen contact meer hebt met je familie, geen relatie hebt, of als je partner is gestorven kan kerst een lastige tijd zijn. Probeer deze tips om je voor te bereiden:

Plan vooruit

Als je weet dat er een eenzame kerst aan zit te komen kun je je het beste goed voorbereiden en bedenken hoe je deze tijd een beetje heelhuids doorkomt. Maak alvast een lijstje van dingen die je altijd al hebt willen doen, maar waar je nooit de tijd voor had. Of bedenk dingen die de tijd effectief voor jou verdrijven.

Zoek gezelschap

Extroverte mensen kunnen tijd inplannen vóór de verplichte vieringen om met vrienden en kennissen door te brengen, zodat ze toch opgeladen de kerst in gaan. Zoek daarbij uit wie er misschien ook alleen thuis zitten met kerst en spreek af voor een etentje, een film, een drankje, of geef een feestje. Nodig vooral mensen uit met wie je veel gemeen hebt.

Introverte mensen kunnen één-op-één-afspraken maken met goede vrienden, of Skype-chatten met vrienden van ver weg. Ze kunnen de tijd ook gebruiken om met zichzelf door te brengen, door in een dagboek schrijven of tijd te nemen voor persoonlijke reflectie.

Accepteer uitnodigingen

Als vrienden je uitnodigen voor een feestje of om kerstmis met hun familie door te brengen, accepteer hun uitnodigingen. Als je bang bent dat je alleen wordt uitgenodigd uit medelijden zet je daar dan overheen. Ze zouden je niet uitnodigen als ze je er niet bij wilden hebben.

Denk positief

Sommige vrienden of mensen die je kent moeten deze maand weer familiediners doorstaan en daar aloude ruzies of spanningen herbeleven. Probeer dankbaar te zijn dat jij dat in ieder geval niet hoeft te doen.

Doe iets aardigs

Voed de vogels of eekhoorns in het park, koop een broodje voor een dakloze of doe vrijwilligerswerk bij de voedselbank.

Lees ook: Omgaan met eenzaamheid tijdens kerst

Scroll naar boven