woman in black shirt wearing yellow mask

Tips voor het fijner dragen van een mondkapje

We zitten midden in een coronagolf. Daarbij hoort dat we tijdelijk mondkapjes dragen in openbare binnenruimtes, om elkaar te beschermen tegen het coronavirus. Voor veel mensen is het dragen van een mondkapje alleen niet zo makkelijk, bijvoorbeeld door trauma of paniekklachten. We zetten daarom met behulp van onze volgers op Instagram een aantal tips op een rij om het dragen van een mondkapje iets fijner en makkelijker te maken, zodat het ‘meesurfen’ op coronagolf twee richting veiligere tijden wat beter gaat.

Tip 1: Experimenteer met verschillende type mondkapjes

Zoveel mensen, zoveel wensen. Probeer verschillende materialen (bijv. een wegwerpkapje, een katoenen kapje, of een masker van meer rubberachtig materiaal), vorm (met naden, zonder naden, breed over je gezicht, in een punt, open op je wangen, etc.), dikte van de stof (dit kan zelfs per wegwerpkapje verschillen) en hoe strak of ruim het mondmasker op je gezicht zit.

Tip 2: Draag een mondkapje dat je mooi vindt en bij de vorm van je gezicht past

Maak zelf een kapje als je kunt naaien, of kijk op Facebook of Instagram eens bij @mondkapjecouture. Zij maakt mooie kapjes in verschillende maten en vormen. Je kunt zelf thuis opmeten wat jouw maat is, hoe dat werkt legt ze uit op haar social media.

Tip 3: Zorg dat je mondkapje zo lekker mogelijk zit

Het is prettig als je je mondkapje eventueel lang achter elkaar kan dragen, zonder dat het gaat irriteren of pijn doet.
Doet het altijd zeer achter je oren, of draag je bijvoorbeeld een hoofddoekje of heb je gehoorapparaatjes? Maak gebruik van een ear saver of knoop zelf met een elastiekje/touwtje de elastiekjes van je mondkapje aan elkaar, zodat je het kapje achter je hoofd kan haken in plaats van achter je oren. Je kunt ook kijken naar een verstelbaar mondkapje.

Tip 4: Zorg dat je prettig kunt ademen door je mondkapje

Mondkapjes zijn uiteraard gemaakt om goed door te kunnen blijven ademen. Toch kan het per kapje verschillen of jij vindt dat je er lekker door ademt. De een zweert bij een katoenen masker dat je kunt hergebruiken, de ander vindt zo’n wegwerpkapje veel lichter en prettiger voelen. Misschien verschilt het ook per dag wat je fijner vindt en draag je bij warm weer bijvoorbeeld liever een wegwerpkapje, maar bij nat en koud weer liever een katoenen kapje.

Wil je tijdelijk even wat extra frisse lucht onder je kapje? Kruis de de elastieken voor je ze achter je oren doet. Je krijgt dan een klein kiertje aan de zijkant van je kapje, dit kun je even gebruiken als je het echt even niet meer trekt. Je kunt de elastieken ook makkelijk weer goed draaien zonder het kapje af te hoeven doen. 

Toch nog meer ademruimte nodig? Probeer eens de zogenaamde mondkapjes-beugel. Het is een plastic ‘schildje’ dat je in je mondkapje kunt doen voor meer ademruimte.

Tip 5: Een mondkapje dragen als je allergisch bent

De mondkapjes-beugel of inner mask noemden we ook al bij tip 4 voor meer ademruimte. Dit plastic opzetstukje is daarnaast ook geschikt als je bijvoorbeeld een allergische reactie krijgt op de stof van je mondkapje. Het plastic zit als het ware tussen de stof van je kapje en je gezicht. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je bijvoorbeeld lippenstift op kunt doen en makkelijker kunt praten. Handig!

Tip 6: Een mondkapje dragen als je een bril hebt

Allereerst, adem door je neus (als je kan). Dan heb je al minder condens en het is bovendien gezonder (binnenkomende lucht wordt beter gereinigd door je neus dan door je mond in het algemeen). Wat je verder kunt doen is de elastiekjes van je masker gekruisd dragen zodat je warme adem ook aan de zijkant een beetje ‘weglekt’ en niet alleen naar boven richting je bril, je kunt een wegwerpkapje op de kop dragen (met het neusstukje aan de onderkant), experimenteren met de stand van je kapje t.o.v. je bril, het kapje alvast even opzetten voor je de winkel ingaat (zodat het ergste condensmoment alvast is geweest), een speciaal kapje voor brildragers aanschaffen bij @mondkapjecouture op social media, en de gouden tip: koop anti-condensspray en behandel je bril daar eens in de paar dagen mee. Werkt top, veel minder condens op je bril!

Tip 7: Oefen met het dragen van een mondkapje

Misschien wel de vervelendste, maar ook de belangrijkste tip: OEFENEN OEFENEN OEFENEN. Klinkt misschien als iets waar je geen zin in hebt, maar het werkt echt. Oefen met je mondkapje op een plek waar je je veilig voelt. Terwijl je Netflixt, terwijl je computert, terwijl je scrolt op je telefoon, tijdens huishoudelijke activiteiten zoals de vaatwasser uitruimen of stofzuigen… Bouw de tijd en de intensiviteit van je activiteit eventueel op, of zet elke dag een wekker wanneer je even gaat oefenen. Doe eventueel een fijne begeleide ademhalingsoefening of mindfulness met je masker op. Leer jezelf wennen aan het mondmasker, aan de sensatie ervan op je gezicht, aan het feit dat je echt gewoon kunt ademhalen door dat ding, aan het loskoppelen van iets op je gezicht aan iets engs of naars (combineer het dan vooral met het doen van prettige, ontspannen activiteiten om die associatie in je hoofd te leren verzachten). 

Tip 8: Lees nog veel meer tips over mondkapjes in deze artikelen

Wij zijn natuurlijk niet de eersten die tips voor het dragen van mondmaskers op een rijtje hebben gezet. Behoefte aan nog meer ideeën en adviezen voor het omgaan met mondkapjes? Kijk ook eens naar deze artikelen:

Hopelijk wordt dit artikel heel snel weer hartstikke overbodig, omdat de maatregelen niet langer nodig zijn. Tot die tijd: heel veel succes, sterkte & moed gewenst! 🙂

Scroll naar boven