Trekt het doden van een wesp meer wespen aan?

Trekt het doden van een wesp meer wespen aan?

Heb je last van een stekend dier in de zomer? Een rondzoemende wesp doden helpt je niet. Een stervende wesp zendt een chemische stof uit die andere wespen vertelt om op de uitkijk te staan. Andere wespen krijgen daarmee een waarschuwing voor een bedreiging. Hoe meer je er doodt hoe oorlogszuchtiger de rest wordt.

Hetzelfde geldt ook voor horzels of andere bij- en wespachtigen. Ook wanneer je een horzel in de buurt van het nest doodt zendt hij een oproep uit voor andere horzels om te komen. Dus ook als je een horzel doodt lok je andere horzels naar die specifieke plek.

De nestgenoten worden gewaarschuwd met bepaalde feromonen die fungeren als alarm. De feromonen worden door een deel van de groep afgescheiden als ze denken dat ze in gevaar zijn. Dit geldt wanneer je een bij-, of wespachtige doodt, maar kan ook bijvoorbeeld voorkomen als het nest verstoord wordt of als een van hen zich genoodzaakt voelt je te steken.

Wespen, bijen en horzels zijn trouwens niet met opzet agressief. In feite zijn ze zelfs helemaal niet agressief. Ze worden door honger uit hun nest verdreven en zijn op een wanhopige zoektocht naar voedsel. Als je hen met rust laat zijn ze geneigd hetzelfde met jou te doen.

Lees ook: Wat zijn feromonen?

Scroll naar boven