Van big bang tot burn-out (Witte Hoogendijk & Wilma de Rek)

Psychiater Witte Hoogendijk en journaliste Wilma de Rek schreven het boek ‘Van big bang tot burn-out – het grote verhaal achter stress’ waarin ze voornamelijk vanuit evolutionair perspectief schrijven over de reden waarom mensen heden ten dage zo ontzettend veel last hebben van stressgerelateerde perikelen. Hiermee richten zij zich op een hot topic; meer mensen dan ooit geven aan last te hebben van burn-outverschijnselen en de wachtlijsten in de GGZ zijn eindeloos.

Wat Hoogendijk en De Rek in dit boek laten zien, is hoe de hedendaagse mens qua brein simpelweg achterloopt op de huidige wereld. Eigenlijk hebben wij mensen een alarmsysteem dat te gevoelig is afgesteld voor de grote hoeveelheid prikkels van nu, waardoor dat alarm heel vaak zonder goede reden afgaat. Terwijl stress van oorsprong juist de drijvende motor achter de evolutie is en dus achter het overleven van de mens als soort.

Ik heb zelf veel gehad aan het lezen van dit boek, aangezien ik veel angst- en paniekklachten heb (gehad). Angst is zo’n heftig gevoel; ik weet vaak wel dat het irrationeel is wat ik voel, maar toch kom ik maar niet van dat nare gevoel af. Meer lezen en leren over stress, en dus ook over angst en paniek, heeft het rationele stuk in mij wel versterkt. Kennis biedt geen absolute macht in mijn persoonlijke strijd tegen stressklachten, maar geeft wel een steuntje in de rug. Door dit boek te lezen en meer te leren over wat stress nou eigenlijk in het algemeen is, begrijp ik mijn eigen stressrespons ook beter.

Hoewel het boek natuurlijk een wetenschappelijke basis kent, is het zeer goed leesbaar en te begrijpen voor iedereen. Je leert over de geschiedenis, herkomst en reden van stress, maar het geeft ook tips over hoe we heden ten dage goed kunnen omgaan met stress en stressgerelateerde problemen, zoals burn-out, depressie of een angststoornis, maar ook dwang, borderline, verslaving, psychose, etc.

Mocht je last hebben van stress in je leven en behoefte hebben aan een nuchtere blik hierop of je afvragen waarom zoveel mensen in onze maatschappij er last van hebben, dan is dit boek zeker een aanrader om te lezen!

Scroll naar boven