man holding scarf on his neck

Wat is een vermijdende persoonlijkheidsstoornis?

Mensen met een vermijdende persoonlijkheidsstoornis hebben behoefte aan contact, maar zijn zo bang voor afwijzing of vernedering dat zij dit uit de weg gaan. Ze kunnen zich schamen voor tekortkomingen die in hun beleving sterk uitvergroot zijn en verborgen moeten blijven voor hun omgeving.

Een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis lijkt op een sociale angst, maar mensen met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis zijn sociaal meer geremd. Mensen met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis hebben ook geen paniekaanvallen zoals mensen met een sociale angst en ze ontwijken alleen sociale situaties als er een risico is voor afwijzing of kritiek.

Oorzaken

Onderzoek suggereert dat kinderen met een angstig-ambivalente hechting een verhoogd risico lopen. Dit geldt ook voor kinderen die te maken hebben met misbruik, verwaarlozing of een op een andere manier laag niveau van zorg. Deze kinderen kunnen het vermijden om met anderen te socialiseren als een copingstrategie.

Lees ook: dit zijn de beste boeken over hechtingsproblemen

Ongeveer 2,5% van de bevolking heeft de diagnose. Het is een chronische aandoening die zowel mannen als vrouwen in gelijke mate treft. De stoornis kan zich in de kindertijd ontwikkelen en er zijn kinderen van 2 jaar oud die al symptomen hebben.

Symptomen

Vermijdende persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door drie belangrijke componenten:

  • Sociale remming
  • Gevoelens niet goed genoeg te zijn
  • Gevoeligheid voor kritiek of afwijzing

Om een diagnose te kunnen stellen, moeten ze al deze componenten hebben ervaren tegen de tijd dat zij de eerste volwassenheid bereiken. Ook moeten ze ten minste vier van de volgende symptomen hebben:

  • Vermijden van activiteiten op het werk waarbij sprake is van interpersoonlijk contact uit angst voor kritiek of afwijzing
  • Niet met anderen willen omgaan, tenzij ze zeker weten dat ze een positieve reactie zullen krijgen
  • Aarzeling voelen in intieme relaties door angst voor schaamte
  • Preoccupatie met kritiek in sociale situaties
  • Het zich niet goed genoeg voelen en geremd worden in nieuwe sociale situaties
  • Perceptie hebben van zichzelf als ongeschikt, onaantrekkelijk en minderwaardig
  • Terughoudendheid om risico’s te nemen of dingen te doen die tot verlegenheid kunnen leiden

Hoe voelt het om sociale angst te hebben?

In dit ebook vertellen 14 mensen met sociale angst hoe hun leven eruitziet. Hoe is de sociale angst in hun leven gekomen, hoe voelt het en hoe gaan ze ermee om? Ze delen hun levensverhaal en reageren op prikkelende stellingen. 

In dit boek (ebook, te lezen op je computer of op een ereader) lees je ervaringsverhalen, informatie en tips over sociale angst.

Scroll naar boven