Wat is voorjaarsmoeheid?

Voorjaarsmoeheid is geen aandoening, maar een klacht die vaak gepaard gaat met een gebrek aan energie in de lente. Voorjaarsmoeheid zou kunnen wijzen op een seizoensgebonden depressie. Een seizoensgebonden depressie komt ieder jaar in hetzelfde seizoen terug. Naast moe voel je je vaak ook somber en beleef je minder plezier aan zaken waaraan je voorheen wel plezier beleefde.

Mogelijke psychische oorzaken

  • Wanneer je somber bent, in een depressie zit of last hebt van een dysthyme stoornis is het verschil tussen wat je voelt en wat de wereld/zon/mensen van je verwachten ineens een stuk groter dan het afgelopen seizoen
  • .Mensen zijn in de winterse periode vaak meer introvert (en op zichzelf gericht), in plaats van extravert (en op de buitenwereld gericht). De omschakeling om meer uit je hoofd en in je lichaam te komen, kan moe maken.

Mogelijke fysieke oorzaken

  • Met de lente worden de nachten korter en de dagen langer.  Het kan zijn dat je dag- en nachtritme hierdoor verstoort. .
  • In de Nederlandse winter heeft je lichaam ten opzichte van de zomer minder bloot kunnen staan aan zonlicht en vitamine D.  In de lente kun je hier last van krijgen.
  • Het is normaal dat net zoals in de natuur mensen in de herfst en winter minder actief zijn dan in de lente en zomer. Wellicht heb je minder bewogen dan in de zomer. Weer in beweging komen kan soms moe maken.
  • Mensen eten in de winterse periode vaak meer (en vaak zoet, bijvoorbeeld bij Sinterklaas en Kerst) en komen aan; dat kan vermoeidheidsklachten geven.

Mensen die last hebben van de winterdip, zullen eerder de gevolgen merken wanneer lichaam en geest in de lente weer blootgesteld worden aan zonlicht. De overgang van de ‘donkere’ naar de ‘lichte’ periode is dan te groot. De kans op een voorjaarsdip is bij deze mensen dan ook groter.

Scroll naar boven