red full moon view

Waarom is de maan soms oranje of rood?

Terwijl de maan om de aarde draait, en de aarde om de zon, verandert wat we aan de nachtelijke hemel zien. Soms zie je een helderwitte of zelfs blauwachtige maan, soms lijkt de maan rood of oranje.

Waarom ziet de maan er oranje of roodachtig uit?

De atmosfeer van de aarde is gevuld met deeltjes die licht absorberen en verstrooien. De kortere golflengten van het licht worden meer verstrooid dan langere golflengten, dus zien we meer langere golflengtes. Langere golflengten zijn roder. Als het licht van de maan door meer atmosfeer moet reizen en meer verstrooiing ondergaat, lijkt de maan roder aan de hemel.

Waarom ziet een lage maan er oranje uit?

De maan ziet er soms roder uit dan anders. Dat heeft vooral te maken met de hoek waaronder je de maan bekijkt en door hoeveel van de aardse atmosfeer je hem moet zien. De maan ziet er meestal oranje uit als hij laag aan de hemel staat. Dat is wanneer je door meer van de atmosfeer van de aarde kijkt. Dit is ook de reden waarom zonsondergangen en zonsopkomsten oranje zijn.

Waarom ziet een hoge maan er oranje uit?

Een oranje maan hoog aan de hemel heeft ook te maken met de atmosfeer. In bepaalde streken kan de atmosfeer gevuld zijn met luchtvervuiling, stof of rook van bosbranden. Deze deeltjes verstrooien het licht, wat leidt tot een oranje of rode maan hoog aan de hemel.

Waarom ziet de maan er dieprood uit?

Een diepe rode maan kan een bloedmaan zijn. Dit is een maan tijdens een maansverduistering. Ook hier is de kleur te danken aan de manier waarop het zonlicht door de atmosfeer van de aarde gefilterd wordt. Bij een maansverduistering passeert de aarde tussen de zon en de maan, waardoor de maan in de schaduw komt te staan. Hoewel de aarde het licht van de zon blokkeert wordt de maan niet helemaal donker. Dit komt doordat zonlicht wordt verstrooid door de atmosfeer van de aarde. De maan kan er dan in sommige gevallen dieprood uit zien.

Wanneer is er een bloedmaan?

Er zijn ongeveer twee tot vier maansverduisteringen per jaar volgens de NASA, en elke verduistering is zichtbaar over ongeveer de helft van de aarde. Hier kun je NASA’s data zien van maanverduisteringen.

Een bloedmaan komt alleen voor tijdens een totale maansverduistering. Maanverduisteringen komen voor tijdens volle maan, wanneer de zon het oppervlak volledig verlicht. Meestal heeft een volle maan geen verduistering omdat de maan in een iets ander vlak draait dan de aarde en de zon doen. Soms vallen de vlakken echter samen. De aarde passeert dan precies tussen de maan en de zon in en snijdt het zonlicht af, waardoor een verduistering ontstaat.

De volgende totale maansverduistering, en dus ook de volgende bloedmaan, valt op 16 mei 2022. De vorige totale maansverduistering viel op 25 mei 2021.

Scroll naar boven