Waarom koop je een chromebook en hoe werkt het?

Waarom koop je een chromebook en hoe werkt het?

Je hebt er misschien wel eens van gehoord of kwam er een tegen tijdens je zoektocht naar een laptop: een chromebook. Maar wat is een chromebook precies en hoe werkt het? En wat maakt een chromebook anders dan een doorsnee laptop?

Een chromebook draait op besturingsprogramma Chrome OS

Een chromebook heeft zijn eigen besturingsprogramma, ontwikkeld door Google: Chrome OS. Qua gebruik lijkt het erg op de webbrowser Google Chrome. Je werkt ook bijna helemaal in de cloud; online dus. Je bewaart bijvoorbeeld al je documenten online, in Google Drive. Omdat je grotendeels via internet werkt is het besturingssysteem heel licht. Dat draagt bij aan de grote snelheid van chromebooks, waar ze om bekend staan. Doordat je vrijwel alles online opslaat worden je online opgeslagen bestanden ook beschermd door Google en dat maakt een chromebook weinig vatbaar voor virussen.

Waarom een chromebook in plaats van een laptop?

  • Een chromebook is vaak heel licht van gewicht
  • Je start een chromebook razendsnel op
  • Het geheugen raakt niet snel vol, omdat je alles opslaat in de cloud
  • Een chromebook is vaak veel sneller dan een laptop uit dezelfde prijsklasse
  • Een chromebook heeft weinig/geen last van virussen

Welke dingen kan een chromebook niet?

Een chromebook is perfect als je een goedkope, maar zeer snelle laptop wil en iemand bent die vooral online werkt. Als je graag games speelt of veel gebruik maakt van programma’s zoals Adobe, dan is een chromebook niet geschikt. Je werkt op een chromebook namelijk alleen met apps en niet met ge├»nstalleerde programma’s. Daarbij is onze ervaring dat een chromebook niet prettig is als je veel wil videobellen, zoals met Zoom, Teams of Skype. De verbinding loopt vaak vast en de chromebook wordt er trager van.

Waarom hebben wij een chromebook?

Wij hebben zelf een chromebook omdat we veel online werken. Websites bouwen en tekstverwerken (via Google Docs en Drive) gaat prima. Het voordeel van Google Drive vinden wij ook dat je het online opslaat en niet op je computer zelf. Daardoor kun je het ook makkelijk op andere apparaten openen (zoals je telefoon op op je werk- of studiecomputer) als je inlogt in Google Drive. Daarnaast kun je op een chromebook echt binnen een paar minuten al aan de slag, omdat je inlogt met je Google account en daardoor meteen al je instellingen/documenten tot je beschikking hebt. Wat ook fijn is aan een chromebook is dat ze echt s├║per snel zijn (ondanks de lage prijs), zolang je er geen zware applicaties op draait.

Scroll naar boven