boosterprik

Waarom zou ik een boosterprik nemen?

Misschien heb je nog geen vaccinatie-afspraak gemaakt omdat je twijfelt aan het belang van een boosterprik. We zetten een paar veelgestelde vragen over de boosterprik op een rij.

Werkt een boosterprik tegen de omikron-variant?

De omikron-variant van het coronavirus blijkt een stuk besmettelijker te zijn dan de delta-variant. Daarom is het zo belangrijk om een booster te halen, zegt de overheid. Maar beschermt de booster wel tegen omikron? Dat zit als volgt: de vaccinatie werkt minder goed tegen omikron dan tegen delta, maar een booster krikt het beschermingsniveau wel weer tijdelijk op. Daardoor ben je toch weer beter beschermd, en heb je een grotere kans om ernstige ziekte bij jezelf (of anderen) te voorkomen.

Kan ik niet beter wachten op een vaccin dat beter werkt tegen omikron?

Om bij te dragen aan het verlagen van de druk in de zorg en het zo snel mogelijk afvlakken van de coronagolf, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zo goed mogelijk beschermd zijn tegen (ernstig) ziek worden door corona. Op die manier is de kans ook groter dat er snel minder corona-maatregelen nodig zijn. Wachten op een geüpdatet vaccin is dus niet per se verstandig; ondertussen raast de omikron-golf namelijk gewoon door en we weten niet precies wanneer het omikron-vaccin klaar is.

Lees ook:
Wat is de betekenis van ‘omikron’?
Tips voor het fijner dragen van een mondkapje
Hoe gebruik je een zelftest? Alle stappen op een rij

Scroll naar boven