Mensen die hoogbegaafd zijn hebben een uitzonderlijke intelligentie. Dit kan zich uiten op cognitief vlak (‘goed zijn in leren’) maar ook op creatief of sportief gebied.
Volgens de klassieke benadering stel je hoogbegaafdheid vast door het testen van IQ. Wanneer iemand een IQ heeft hoger dan 130, spreekt men van een begaafd intelligentieniveau. Hier is echter ook kritiek op; een IQ-score kan onderhevig zijn aan factoren als faalangst en vermoeidheid. Daarbij zou het ook kunnen dat je toevallig goed bent in de onderdelen die een IQ-test meet.
Daarbij zegt men dat er pas sprake kan zijn van hoogbegaafdheid als de hoge intelligentie gepaard gaat met andere kenmerken, zoals creativiteit en doorzettingsvermogen. Ook is er vaak sprake van een hoogsensitieve waarneming en een intense persoonlijkheid.
Of je hoogbegaafdheid wil laten vaststellen via een IQ-test wordt dus ook steeds meer gezien als een persoonlijke keuze. Een IQ-score lager dan 130 kan zoals gezegd ook aan andere factoren liggen en daarbij leidt een IQ-score van boven de 130 dus niet automatisch tot hoogbegaafdheid. Als je je herkent in de kenmerken van hoogbegaafdheid, dan kan het ook al heel fijn zijn om herkenning te vinden in boeken over hoogbegaafdheid en aan de slag te kunnen met tips die deze boeken je vaak geven.
Goede boeken over hoogbegaafdheid
Deze drie boeken over hoogbegaafdheid zijn mogelijk iets voor jou. De kleine Hoogbegaafdheid voor Dummies loodst je in een sneltreinvaart door de meest recente wetenschappelijke inzichten over hoogbegaafdheid. Meer dan intelligent is een interessant boek voor jongeren en volwassenen die aanlopen tegen de valkuilen van hoogbegaafdheid. Nooit meer ruzie met je baas laat zien hoe hoogbegaafdheid op de werkvloer zich uit en hoe je als hoogbegaafde passend werk vindt.