Quran book

Wat betekent ‘wollah’?

“Wollah” is een term die voorkomt in straattaal, met name onder jongeren van Marokkaanse afkomst in Nederland en België. Het woord is afgeleid van het Arabische woord “wallah”, wat “bij Allah” betekent. In straattaal wordt het gebruikt om te zweren of te benadrukken dat iets waar is.

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe het kan worden gebruikt:

  1. Bevestiging: Als iemand je iets vertelt dat moeilijk te geloven is, zou je kunnen antwoorden met “Wollah, is dat echt gebeurd?” Hier gebruik je “wollah” om te benadrukken dat je wilt weten of het waar is.
  2. Zweren op iets: Als je wilt benadrukken dat je eerlijk bent, zou je kunnen zeggen “Wollah, ik lieg niet.” Dit betekent dat je zweert bij God dat je de waarheid spreekt.
  3. Versterking: “Wollah, dat was de beste wedstrijd die ik ooit heb gezien!” Hier gebruik je “wollah” om je enthousiasme en overtuiging te benadrukken.
  4. Vraag om eerlijkheid: Als je wilt dat iemand eerlijk tegen je is, zou je kunnen vragen “Wollah, vertel me de waarheid.” Je vraagt hierbij om eerlijkheid door te zweren bij God.

Het gebruik van “wollah” in straattaal kan echter soms ook controverse oproepen, vooral als het te pas en te onpas wordt gebruikt. Sommige mensen vinden het respectloos om deze term lichtvaardig te gebruiken, omdat het een religieuze oorsprong heeft.

“Wollah” kan een krachtige uitdrukking zijn in de straattaal, die gebruikt wordt om eerlijkheid, overtuiging, en versterking te benadrukken. Zoals met veel straattaalwoorden, hangt de betekenis af van de context en de relatie tussen de sprekers.

Scroll naar boven