groene planten

Wat doe ik aan kleine vliegjes op mijn planten?

Heb jij ook last van veel kleine zwarte vliegjes in huis, die afkomstig lijken te zijn van je planten? Dit zijn rouwvliegjes, ook wel ‘varenrouwmug’ genoemd.

Wat zijn rouwvliegjes of varenrouwmuggen?

Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegen, maar muggen. Daarom heten ze ook eigenlijk varenrouwmuggen. Ze hebben een zwarte kleur en zijn 2-3 mm groot. Ze gedijen goed in een vochtige, warme omgeving en leven van plantaardig materiaal.

Wat is het verschil tussen rouwvliegjes/varenrouwmuggen en fruitvliegjes?

  • Een rouwvliegje is zwart, een fruitvliegje is lichtbruin met rode oogjes
  • Een fruitvliegje is ietsje groter dan een rouwvliegje
  • Rouwvliegjes zitten rondom planten, fruitvliegjes rondom afvalbakken en fruitschalen

Breid je plantencollectie uit met één van deze knapperds:

Waar komen de vliegjes op mijn planten vandaan?

De larven of eieren van rouwvliegjes zitten vaak in nieuwe potgrond. Als de vliegjes er eenmaal zitten, kunnen ze ook eitjes leggen in je andere planten.

Zijn vliegjes schadelijk voor mijn planten?

Ja, de rouwvliegjes/varenrouwmuggen kunnen je plant mogelijk beschadigen. Ze vreten aan de wortels, waardoor de plant voeding en water minder goed opneemt en ook vatbaarder wordt voor bacteriën en schimmels.

Hoe bestrijd ik vliegjes in mijn planten?

Ben je er op tijd bij? Dan kun je de besmette plant apart zetten, zodat de vliegjes geen kans hebben om ook bij de andere planten te komen. Vervolgens laat je de besmette plant uitdrogen. De vliegjes en larven zullen dit behoorlijk jammer vinden, want die zijn gek op een vochtige omgeving. Tot slot spoel je de kluit van de plant af onder de kraan en maak je ook de pot grondig schoon met heet water. Zet je plant daarna in nieuwe aarde.

Zijn er al meerdere planten besmet of wil je het meteen grondig aanpakken? Koop aaltjes! Dit zijn héle kleine en op het oog onzichtbare rondwormen die de larven van de vliegjes opeten. Zo komen er geen nieuwe vliegjes meer bij en sterft de plaag uit.

Het gebruiken van aaltjes is heel simpel. Je mengt een zakje aaltjes (dit lijkt op een soort poeder) met water en je giet het bij je planten. Vervolgens zorg je ervoor dat je de potgrond twee weken lang vochtig blijft, zodat de aaltjes hun werk goed kunnen doen. Daarna ben je verlost van die ellendige vliegjes!

Je kunt vervelende vliegjes ook vangen met plak-klavertjes. Deze zet je in de potgrond of in je fruitschaal. De vliegjes blijven eraan plakken.

Meer vragen en antwoorden over huis-tuin-en-keuken-zaken

Scroll naar boven