silhouette of a person using a gadget

Wat is Bluesky en is het een alternatief voor X (voorheen Twitter)?

Wat is Bluesky?

Bluesky lijkt veel op X (voorheen Twitter). Je kunt er korte berichten, genaamd ‘skeets’ plaatsen en reageren op posts van anderen. Het grootste verschil is dat Bluesky op dit moment nog in de beta-fase zit en je een uitnodigingscode nodig hebt om binnen te komen. Dit lijkt ook een effectieve manier om ongewenste ‘skeeters’ en trollen van het platform te weren. Bluesky is daarnaast een decentraal platform, wat betekent dat het kan koppelen aan andere sociale-media-platforms.

Bluesky zet in op de kracht van decentralisatie en is van plan om meer functies toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan direct messaging en hashtags. Zelfs betalingen met cryptocurrency voor online winkelen zijn een optie. De populariteit van Bluesky groeit snel, dus het kan zeker interessant zijn om nu een uitnodiging te regelen of jezelf op de wachtlijst te zetten.

Waar komt het woord ‘skeet’ vandaan?

Skeet is een samentrekking van ‘sky’ en ‘tweet’

Zijn er beperkingen aan wat ik kan posten?

Bluesky heeft een karakterlimiet van 300 tekens voor skeets. Verder moeten gebruikers zich houden aan de gedragsregels van het platform.

Wat kan Bluesky op dit moment?

Bluesky houdt het simpel. Verwacht geen hashtags of directe berichten zoals bij Twitter. Je tijdlijn volgt een chronologische volgorde en er zijn geen advertenties.

Hoe kan ik me aanmelden bij Bluesky?

Op dit moment is aanmelden alleen mogelijk via een uitnodiging van een bestaande gebruiker. Geen uitnodiging? Je kunt je ook op een wachtlijst laten plaatsen.

Hoe werkt de moderatie op Bluesky?

Bluesky biedt gebruikers de mogelijkheid om zelf moderatie-instellingen aan te passen. Het platform overweegt ook geautomatiseerde moderatie om ongewenste gedragingen te beperken.

Kan ik foto’s en video’s plaatsen?

Ja, je kunt foto’s toevoegen aan je skeets. Video-ondersteuning is nog niet mogelijk op dit moment.

Hoe krijg ik meer volgers op Bluesky?

  1. Volg andere gebruikers.
  2. Reageer op skeets van anderen.
  3. Post interessante en relevante content.

Is Bluesky gratis?

Voor zover bekend is Bluesky op dit moment gratis. Toekomstige prijsmodellen zijn nog niet aangekondigd.

Wat is de toekomst van Bluesky?

Bluesky is van plan om extra functies toe te voegen, zoals Direct Messaging en hashtags. Er wordt ook nagedacht over het integreren van cryptocurrency voor online shopping.

Hoeveel mensen gebruiken Bluesky momenteel?

Momenteel zitten er meer dan anderhalf miljoen mensen op Bluesky, en dat aantal neemt toe. Volg het aantal hier

Kan ik Bluesky gebruiken voor mijn marketingstrategie?

Met Bluesky kun je ‘feeds’ volgen die relevant zijn voor jouw vakgebied. Als je een marketeer of communicatieprofessional bent, kun je deze feeds gebruiken om gericht te communiceren met een specifieke doelgroep. Je kunt zelfs je eigen feed starten en zo een ’thought leader’ worden in jouw niche.

Wat maakt Bluesky anders dan X?

  1. Uitnodiging vereist: Je kunt alleen lid worden via een uitnodiging.
  2. Decentraal platform: Bluesky staat open voor koppelingen met andere sociale media, waardoor gebruikers hun eigen community-mix kunnen samenstellen.

Wat maakt Bluesky uniek?

Bluesky is gedecentraliseerd. In plaats van één grote server zijn er meerdere servers die met elkaar verbonden zijn via het AT-protocol.

Waar komt Bluesky vandaan?

Bluesky is het geesteskind van Jay Graber en werd in eerste instantie door Jack Dorsey bedacht toen hij nog de grote baas van Twitter was. Sinds 2021 staat Bluesky op eigen benen.

Heeft Bluesky plannen voor algoritmes?

Ja, Bluesky wil een soort algoritme-marktplaats opzetten. Dit zou zowel ontwikkelaars als gebruikers meer vrijheid geven om de inhoud van hun feeds te personaliseren.

Wat is SkyFeed?

SkyFeed is een aparte app ontwikkeld door Redsolver, waarmee je een gepersonaliseerd dashboard kunt maken voor Bluesky.

Hoe zit het met de financiën en structuur van Bluesky?

Bluesky kreeg in het begin 13 miljoen dollar van Twitter en later nog 8 miljoen dollar tijdens een financieringsronde. Het is een Public Benefit Corporation en werkt op basis van open-source software onder de MIT-licentie.

Hoe verdient Bluesky zijn geld?

Bluesky verdient vooral geld door betaalde diensten aan te bieden, niet via advertenties. De eerste commerciële service die ze aanbieden, stelt gebruikers in staat om gepersonaliseerde domeinen te registreren in samenwerking met Namecheap.

Scroll naar boven