Wat is codependency (medeafhankelijkheid)?

Wat is codependency (medeafhankelijkheid)?

De term codependency (codependentie) betekent letterlijk medeafhankelijkheid. Codependentie is geen officiële diagnose en een eenduidige definitie van “een codependent” bestaat niet. In de breedste zin is codependentie een afhankelijkheid van een ander persoon, proces, of middel om je eigenwaarde aan te ontlenen.

In de nauwere definitie is codependentie een afhankelijkheid van een persoon waar je een relatie mee hebt. Als je in een codependentrelatie zit doe je wat je denkt dat er van je wordt verwacht of verlangd en cijfer je jezelf daarbij weg. Codependency hangt samen met onveilige hechting, een laag gevoel van eigenwaarde en vaak een groot schuldgevoel.

Tekenen dat je codependent bent:

  • Je bent een people pleaser. Je gaat steeds verder om anderen gelukkig te maken. Je vermijdt de confrontatie met je partner over belangrijke zaken, omdat je bang bent voor afwijzing. Of je maakt je meer zorgen over de gevoelens van je partner dan je eigen gevoelens.
  • je definieert je eigenwaarde aan wat anderen van je denken. Je vindt het belangrijker wat anderen van jou vinden dan wat je van jezelf vindt.
  • Je ziet de rode vlaggen niet meer. Je negeert de oneerlijkheid, bezitterigheid of jaloerse neigingen van je partner.
  • Je geeft te veel in een relatie. Je negeert je persoonlijke welzijn en hebt het gevoel dat je egoïstisch bent als je voor jezelf zorgt.
  • Je kan geen grenzen stellen. Dit kan betekenen dat je moeite hebt om “nee” te zeggen tegen de verzoeken van anderen of dat je anderen in staat stelt om van jou te profiteren.
  • Je blijft in relaties terecht komen met mensen die emotioneel onbereikbaar zijn, of je zelfs mishandelen
  • Je blijft in een relatie waarin je je tekort gedaan voelt, ook al weet je diep van binnen dat je partner nooit aan je emotionele behoeften kan voldoen.

Redder

Veel mensen met codependency ontlenen hun eigenwaarde aan het helpen van anderen. Codependent mensen spelen dan de rol van “redder”. Zij proberen voortdurend iemand anders te helpen, te veranderen of te redden. Ze voelen zich aangetrokken tot mensen die gered moeten worden.

Als je niet werkt aan je codependency kun je keer op keer in toxische relaties belanden waar de partner emotioneel onbeschikbaar is en soms zelfs misbruik, geweld of emotionele verwaarlozing een rol speelt. Of je blijft hangen in een toxische relatie. In deze gevallen spreken psychologen ook wel van een relatieverslaving.

Het begrip codependency komt oorspronkelijk uit het twaalfstappenprogramma van de Anonieme Alcoholisten en werd gebruikt om het gedrag te beschrijven van partners van alcoholisten, die de verslaving mede in stand houden door de problemen van de verslaafde op te lossen.

Lees ook: Codependentie: oorzaak en behandeling

Scroll naar boven