omicron

Wat is de betekenis van ‘omikron’?

De nieuw ontdekte variant van het coronavirus is vernoemd naar de vijftiende letter van het Griekse Alfabet. De vorige ‘bekende’ variant, Delta, is vernoemd naar de vierde letter van het Griekse alfabet.

Waarom is de omikron-variant vernoemd naar de vijftiende letter?

Tussen de vierde letter van het Griekse alfabet (‘Delta) en de vijftiende letter (‘omikron’) zitten nog andere letters: ‘Epsilon’ (5), ‘Zeta’ (6), ‘Eta’ (7), ‘Theta’ (8), ‘Jota’ (9), ‘Kappa’ (10), ‘Lambda’ (11), ‘Mu’ (12), ‘Nu’ (13) en ‘Xi’ (14). De Epsilon-, Zeta-, Eta-, Theta-, Jota-, Kappa-, Lambda- en Mu-variant van het coronavirus bestaan ook. Deze zijn echter niet zo bekend, omdat ze niet zo ver zijn doorgebroken.

De letters ‘Nu’ en ‘Xi’ zijn echter wel overgeslagen. De World Health Organisation, die de naamgeving kiest, heeft dit expres gedaan. ‘Nu’ zou teveel lijken op het woord ‘new’ en ‘Xi’ is een bekende achternaam en ook de voornaam van de Chinese president (Xi Jinping).

De varianten ‘Alfa’ (1), ‘Bèta’ (2) en ‘Gamma’ (3) gingen al vooraf aan de Delta-variant. In Nederland was de Alfa-variant en vervolgens de Delta-variant lange tijd de dominante variant, maar op dit moment is dat Omikron.

Lees ook:

Scroll naar boven