persoon met timer

Wat is de pomodoro-techniek?

De pomodoro-techniek is een time management methode. Je werkt in intervallen van 25 minuten en neemt daarna steeds 5 minuten pauze.

Wie ontwikkelde de pomodoro-techniek?

De pomodoro-techniek is bedacht door time management expert Francesco Cirillo. Pomodoro is Italiaans voor ’tomaat’. De methode is vernoemd naar het tomaatvormige kookwekkertje dat Cirillo gebruikte om de intervallen bij te houden.

Voor wie is de pomodoro-techniek geschikt?

De pomodoro-techniek is interessant voor mensen die snel afgeleid zijn en hun taken niet afkrijgen. Je taken en je uren opdelen in pomodoro-blokjes maakt je dag overzichtelijker. Daarnaast houd je deze manier van werken goed vol, omdat je je brein tussendoor ook steeds even rust geeft. Dit helpt je te concentreren in het volgende blokje.

Dicht de 4 concentratielekken en krijg meer gedaan in een wereld vol afleiding:

Hoe werkt de pomodoro-techniek?

Je begint met het maken van een to do-lijst. Je bepaalt ook welke taak de hoogste prioriteit heeft. Daarna pak je een kookwekkertje of andere timer en zet je deze op 25 minuten. Gedurende de 25 minuten focus je je volledig op één taak, je begint met de belangrijkste. Gaat de wekker, dan vink je af wat je hebt gedaan. Daarna neem je een korte pauze (5 minuten), waarin je echt even wat anders gaat doen. Even rekken en strekken, even van de computer weg, even een kopje koffie halen. Daarna kies je een nieuwe taak en zet je je kookwekker weer op 25 minuten. Deze cyclus (‘de pomodoro’) herhaal je vier keer. Daarna neem je een langere pauze (30 minuten) om bijvoorbeeld even te lunchen of te wandelen.

Deze planner kun je helemaal naar smaak customizen:

Welke pomodoro-apps zijn er?

Je kunt natuurlijk werken met een ouderwets kookwekkertje, zoals de bedenker ook deed. Er zijn echter ook een aantal handige apps die je helpen met timen:

  • Focus Keeper – Time Management
  • Pomodoro Focus Timer
  • Forest

Dé methode om urenlang geconcentreerd te werken en superproductief te worden:

Scroll naar boven