Bessel van der Kolk is een vooraanstaand Nederlandse psychiater en onderzoeker op het gebied van trauma en traumagerelateerde stoornissen. Hij staat bekend om zijn baanbrekende werk op het gebied van trauma en de effecten ervan op de geestelijke gezondheid. Van der Kolk is vooral bekend om zijn werk op het gebied van complexe traumagerelateerde stoornissen en zijn inzichten in de behandeling van trauma.
Een van de concepten waar Bessel van der Kolk aan heeft bijgedragen, is het begrip Developmental Trauma Disorder (DTD), ook bekend als Complex Developmental Trauma Disorder (CDTD). Developmental Trauma Disorder wordt ook beschreven in Van der Kolks bekende boek The Body Keeps The Score. Dit concept heeft betrekking op de gevolgen van langdurige en herhaalde traumatische ervaringen die plaatsvinden tijdens de kindertijd, vooral in situaties van chronisch misbruik, verwaarlozing of blootstelling aan huiselijk geweld.
Developmental Trauma Disorder omvat symptomen die verder gaan dan die van traditionele Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD). Het benadrukt de impact van vroegkinderlijke trauma’s op de ontwikkeling van de persoon, met name op het gebied van hechting, zelfbeeld, emotieregulatie en interpersoonlijke relaties. Deze stoornis heeft de neiging om langdurige gevolgen te hebben en kan van invloed zijn op verschillende aspecten van het leven van een persoon.
Bessel van der Kolk en andere experts op dit gebied pleiten voor een holistische benadering van de behandeling van Developmental Trauma Disorder, waarbij traditionele therapieën zoals cognitieve gedragstherapie worden aangevuld met methoden die gericht zijn op lichaamsgericht herstel, zoals lichaamsgerichte therapie, yoga en neurofeedback.
Het is belangrijk op te merken dat Developmental Trauma Disorder niet formeel is opgenomen in diagnostische handboeken zoals de DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), maar het concept heeft bijgedragen aan een dieper begrip van de gevolgen van vroegkinderlijke traumatische ervaringen en heeft geleid tot nieuwe behandelbenaderingen voor mensen die met dergelijke ervaringen te maken hebben gehad.