Een KOPP-kind is een kind van ouders met psychische problemen, een KOV-kind is een kind van ouders met verslavingsproblemen.
Veel kinderen groeien op met een ouder die, op een bepaald moment, een psychische aandoening of verslaving heeft. Psyschische problemen bij ouders vormen een risico voor kinderen in het gezin. Deze kinderen lopen zelf een groter risico op het ontwikkelen van psychische aandoeningen dan andere kinderen.
Wat is het risico voor je kind als je mental-health-problemen hebt?
Omgaan met depressie als ouder kan onbedoeld invloed hebben op hoe je met je kind omgaat. Je bent bijvoorbeeld misschien niet zo expressief of vormt niet zo makkelijk een emotionele band, wat de band tussen ouder en kind kan beïnvloeden.
Het kan ook invloed hebben op fysieke aspecten van het leven van je kind. Moeite hebben om genoeg energie te vinden om het huis te verlaten of gewoonlijk te laat komen als je je kind naar school of naar afspraken brengt, kan hun positie op school in gevaar brengen. Deze situaties zijn vaak stressvol voor zowel ouder als kind en kunnen een relatie verslechteren, wat leidt tot verlatingskwesties of vertrouwensproblemen.
Het risico is vaak groter door de manieren waarop mensen met psychische klachten of verslavingsproblematiek het ouderschap en de zorg voor baby’s, kinderen en adolescenten kunnen bemoeilijken, onder meer door een verminderde emotionele beschikbaarheid, een veranderde perceptie van het kind en een verminderd vermogen om de ontwikkeling van het kind te ondersteunen. Deze opvoedingsproblemen kunnen van voorbijgaande of blijvende aard zijn.
Heeft een KOPP/KOV-kind altijd zelf ook psychische problemen?
Dat een ouder een psychisch probleem heeft betekent niet altijd dat dit invloed heeft op zijn of haar kinderen. Het belangrijkste is hoe de geestelijke gezondheid van een ouder zijn of haar gedrag beïnvloedt. Veel mensen met angst, depressie of een andere stoornis krijgen behandeling en kunnen daarna prima verder met hun leven.
Als de kinderen begrijpen wat er aan de hand is en als aan hun behoeften wordt voldaan hoeft dit geen (blijvende) negatieve invloed te hebben op hun ontwikkeling of emotionele groei.
Hoe vertel je je kind over je psychische klachten?
Wees openhartig tegenover je kinderen en praat met hen over geestelijke gezondheid. Leg uit wat het is en hoe het behandelingt wordt. Gebruik je woorden zorgvuldig en vermijd labels. Je moet ook open en eerlijk zijn over hoe je zowel verbaal als non-verbaal communiceert. Kinderen zijn slimmer dan we denken en kunnen signalen oppikken.
Voel je niet egoïstisch als je voorrang moet geven aan je hulp boven de zorg voor je gezin. Zonder jou op volle sterkte zal je gezin moeite hebben zich te redden, ook al ben je lichamelijk aanwezig.
Lees meer over KOPP en psychische problemen op de blog van www.metzonderouders.nl.