Wat is een NFT?

Een non-fungible – dat betekent onvervangbaar- token (NFT) is een unieke digitale code die een digitaal voorwerp vertegenwoordigt. Een NFT wordt beveiligd en opgeslagen op een openbare blockchain, zoals Bitcoin en Ethereum.

Is een NFT hetzelfde als een bitcoin?

Een NFT wordt opgeslagen op een blockchain maar is niet te vergelijken met cryptovaluta. Elke bitcoin is inwisselbaar voor een andere bitcoin en even veel waard als een andere bitcoin. Je kunt een bitcoin ook in kleinere delen opdelen.

Een NFT is niet inwisselbaar voor een ander soort token, en een NFT kan niet verder opgedeeld worden. Een NFT vertegenwoordigt het eigendom van een stuk kunst, wat een TikTokfilmpje van een vierjarige kan zijn, maar ook een virtuele Banksy. Die twee digitale kunststukken zijn niet inwisselbaar en ook niet hetzelfde waard.

Voor wat voor voorwerpen staan NFT’s?

Bekende voorwerpen voor NFT’s zijn:

  • Digitale kunst
  • Digitale muziek
  • Bekende memes
  • In-game activa (zoals digitale grond, skins, en personages)
  • Digitale sportverzamelobjecten

Bekijk wat er allemaal bijvoorbeeld te koop is op de NFT-marktplaats OpenSea.

Hoe duur zijn NFT’s?

In theorie kan iedereen van zijn of haar virtuele werk tokens maken om als NFT te verkopen, en de meeste creatievelingen zullen daar geen enorme prijzen voor vragen. De meeste werken zullen dan ook niet perse in waarde stijgen.

Maar er zijn ook NFT’s die heel duur zijn. Het gaat dan over miljoenen dollars voor filmpjes of memes die door iedereen gratis te bekijken en te downloaden zijn. De kosten maken deze mensen voor het token dat ze het ‘virtuele origineel’ bezitten. Een virtueel origineel is niet beter dan de kopie, zoals bij een Rembrandt wel gezegd kan worden, maar toch gaan de NFT’s van gratis plaatjes van stenen voor drie ton van de hand.

Waarom geven mensen soms wel miljoenen uit aan NFT’s?

Als je een krantenkop of een tweet ziet over een absurd bedrag dat aan een NFT wordt besteed, is het gemakkelijk om verbijsterd te raken over hoeveel geld er in omgaat. Dat komt onder anderen omdat we het omgerekend zien in euro’s of dollars. De kopers betalen veelal in cryptovaluta, en rekenen niet met traditioneel geld. Daarnaast is het niet veel anders dan de jachten of privéjets van andere miljonairs. Extreem rijke mensen geven veel uit aan statussymbolen. NFT’s zijn – voor nu- de nieuwe Gucci of Chanel.

Ik ben geen miljonair, is een NFT iets voor mij?

Een NFT is niet alleen een statussymbool voor de rijkeren in de samenleving. De aanschaf kan bijvoorbeeld ook jouw manier zijn om een digitale kunstenaar financieel te ondersteunen. Of een manier om de makers van een spel een hart onder de riem te steken. Waarbij het je wellicht ook nog wat oplevert. En als je zelf maker bent van virtuele kunst kan NFT-verkoop zomaar heel interessant voor je zijn.

Hoe kan ik met NFT’s aan de slag gaan?

Je hoeft geen miljonair te zijn om aan de slag te gaan met NFT’s. Sterker nog, veel websites doen giveaways. Je kan daar kans op maken door je aan te melden voor NFT-marktplaatsen. Misschien wil je ook wel zelf een NFT smart contract coderen, compileren en inzetten. Een NFT creeren is vrij eenvoudig, maar let wel op alle kosten die dit met zich mee brengt: zowel een fee om op de marktplaats te zetten als om een NFT te maken, en dat in cryptovaluta waarvan de waarde steeds wisselt.

Bekende blockchains waar je kan handelen in NFT-projecten zijn Enjin, Theta en Sand. Er bestaan ook verschillende marktplaatsen, zoals OpenSea of Rarible, waar je in NFT’s handelt en NFT’s kunt maken. Voor je de NFT-wereld kan betreden heb je een bitcoin-wallet (de portemonnee) nodig. Je kunt bijvoorbeeld Fortmatic gebruiken. De fees voor het aanmaken van een NFT en de meeste aanschaffen van NFT betaal je met cryptovaluta, het helpt als je die al in bezit hebt.

Ik hoorde iets over NFT’s en kittens, hoe zit dat?

NFT’s werden technisch pas echt mogelijk toen de Ethereum blockchain er ondersteuning voor toevoegde als onderdeel van een nieuwe standaard. Een van de eerste toepassingen was een spel dat CryptoKitties heette en waarmee gebruikers virtuele katjes konden verhandelen en verkopen. Één van die katjes ging over de virtuele toonbank voor $172,000.

Scroll naar boven