black and blue abstract painting

Wat is een psychogene niet-epileptische aanval (PNEA)?

Psychogene niet-epileptische aanvallen (PNEA) zijn gebeurtenissen die lijken op een epileptische aanval, maar zonder de kenmerkende elektrische ontladingen die met epilepsie gepaard gaan.

PNEA worden soms ook dissociatieve niet-epileptische aanvallen, psychogene gebeurtenissen, psychologische gebeurtenissen, of niet-epileptische aanvallen (NEA) genoemd.

PNEA worden veroorzaakt door psychologische factoren. Soms kan een specifieke traumatische gebeurtenis worden vastgesteld, zoals lichamelijk of seksueel misbruik, incest, echtscheiding, dood van een geliefde, of een ander groot verlies of een plotselinge verandering.

PNEA vallen onder de categorie van aandoeningen die bekend staan als functionele neurologische stoornissen (FND), ook wel somatische symptoomstoornissen, somatoforme stoornissen of conversiestoornissen genoemd.

De enige betrouwbare test om de diagnose PNEA te stellen is video-EEG-monitoring. Behandeling met cognitieve gedragstherapie en serotonine-heropname-remmers (SSRI’s) is effectief gebleken. Meer onderzoek is nodig om aanvullende manieren te vinden om PNEA te behandelen.

Scroll naar boven