Wat is een theatrale persoonlijkheidsstoornis of aandachtsstoornis?

Wat is een theatrale persoonlijkheidsstoornis of aandachtsstoornis?

Over de stoornis

Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis (ook aandachtsstoornis genoemd) hebben veel aandacht nodig. Ze hebben de neiging om hun gevoelens aan te dikken en deze op een dramatische manier te brengen. Als ze niet in het middelpunt van de aandacht staan is de teleurstelling groot. Ze laten vaak seksueel gedrag zien (flirterig, grensoverstijgend).

De theatrale persoonlijkheidsstoornis is op zichzelf vrij onbekend. Het staat in de DSM-5 bij Cluster B, samen met borderline persoonlijkheidsstoornis en narcistische persoonlijkheidsstoornis en heeft overlappende trekken met deze stoornissen.

Symptomen

  • Zelfgerichtheid, zich ongemakkelijk voelen als ze niet het middelpunt van de aandacht zijn
  • Voortdurend op zoek naar geruststelling of goedkeuring
  • Ongepast verleidelijk uiterlijk of gedrag
  • Snelle verschuiving van emotionele toestanden, die oppervlakkig lijken voor anderen
  • Overmatig bezig met uiterlijk en het gebruik van fysieke verschijning om de aandacht te vestigen op het zelf
  • Meningen worden gemakkelijk beïnvloed door andere mensen, ze vinden het moeilijk hun mening te onderbouwen
  • Overdreven dramatiek en overdreven uitingen van emotie
  • Neiging om te geloven dat relaties intiemer zijn dan ze in werkelijkheid zijn

Dramatisch maar oppervlakkig

Op de omgeving komt iemand met een theatrale persoonlijkheidsstoornis of aandachtsstoornis in eerste instantie vaak over als een spontaan, sociaal, charmant en aanwezig persoon. Soms krijgen mensen na een tijdje echter het gevoel dat degene met de theatrale persoonlijkheidsstoornis een rol speelt en nooit zijn ware aard laat zien.

Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis hebben de neiging om hun gevoelens op een dramatische manier te brengen, terwijl het aan de andere kant ook wat oppervlakkig blijft. Zo zal iemand met een aandachtsstoornis bijvoorbeeld gemakkelijk iemand kunnen omhelzen terwijl hij of zij deze nauwelijks kent.

Zo nadrukkelijk als de vreugde kan zijn, zo zwaar en meeslepend kan de somberheid of de teleurstelling zijn. Dit gebeurt vaak wanneer diegene niet de bevestiging krijgt die hij of zij nodig heeft.

Mensen met een theatrale persoonlijkheid zullen ook meer dan anderen flirten of seksueel getint gedrag laten zien. Dit kan overal gebeuren, flirten met de bakker, met de ober, met de groenteman, maar ook met mensen op straat of met collega’s. Soms kan het dus ook ongepast zijn.

Andere klachten

Het kost een hoop energie om steeds te zorgen dat je in het centrum van de aandacht staat. Hierdoor is er weinig energie om stil te staan bij wat je zelf nou eigenlijk echt voelt of je te verplaatsen in anderen. Dit maakt het hebben van een echte intieme relatie extra moeilijk.

Wanneer iemand met een theatrale persoonlijkheidsstoornis niet de aandacht krijgt die hij of zijn nodig heeft, levert dit veel stress op.  Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis hebben vaak stressgerelateerde lichamelijke klachten, angststoornissen of depressieve klachten. Ook hebben ze vaak somatofore klachten, klachten die medisch niet (helemaal) te verklaren zijn.

Lees ook: Theatrale persoonlijkheidsstoornis: definitie, symptomen,behandeling

Scroll naar boven