human brain toy

Wat is elektroconvulsietherapie (ECT) en hoe werkt het?

Wat is ECT?

Elektroconvulsietherapie (ECT) wordt ook wel elektroshocktherapie genoemd. Bij deze therapie wordt door middel van kleine stroomstoten een epileptische aanval in de hersenen opgewekt. ECT is bewezen de meest effectieve behandeling voor ernstige depressie. De behandeling vindt alleen plaats in gespecialiseerde ECT-centra.  

Hoe werkt ECT?

Hoe het kan dat ECT werkt is nog niet bekend. We weten alleen dát het werkt. Onderzoek wijst uit dat vooral patiënten met een ernstige depressie met melancholische en psychotische kenmerken baat hebben bij ECT. Ongeveer 50-60% van de mensen die ECT ondergaan heeft na de ECT helemaal geen klachten meer.

Hoe ziet een ECT-behandeling eruit?

Meestal wordt ECT twee keer per week uitgevoerd voor meerdere weken achter elkaar. Voordat de behandeling van start gaat, worden er ECG-elektroden op het lichaam geplaatst om het hart tijdens de behandeling in de gaten te kunnen houden. Op het hoofd worden EEG plakkers en ECT- elektroden geplaatst. Vervolgens wordt een middel tegen misselijkheid en een hoge bloeddruk toegediend, gevolgd door een narcose-middel. Wanneer de patiënt onder lichte narcose is gebracht wordt een spierverslappend middel gegeven. Als deze is ingewerkt wordt een epileptische aanval opgewekt door middel van een korte stroomstoot. De patiënt merkt hier niks van. Ook zal de patiënt geen spiertrekkingen krijgen (die normaal gesproken wél voorkomen tijdens epileptische aanval), omdat het spierverslappende middel is toegediend. De epileptische aanval duurt ongeveer tussen de 20 en 180 seconden. Na de ECT wordt de patiënt naar de verkoeverkamer gebracht, waar hij/zij weer bij kan komen.

Soorten ECT-behandelingen

Er is een eenzijdige ECT behandeling en een tweezijdige ECT behandeling, oftewel aan één slaap of aan beide slapen. Meestal wordt er gekozen voor een eenzijdige behandeling, omdat dit minder bijwerkingen oplevert. Soms zijn de klachten echter dermate ernstig dat ervoor gekozen voor een tweezijdige behandeling, zodat de klachten dan sneller afnemen.

Bijwerkingen

Bijwerkingen van de ECT kunnen zijn:

  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Misselijkheid
  • Verwardheid
  • Geheugenverlies

Na meerdere ECT-sessies kunnen er ook geheugenstoornissen optreden. Deze verdwijnen na enkele maanden weer.

Wie komen er in aanmerking voor ECT?

Mensen die een ernstige depressie hebben en waarbij andere behandelopties met medicijnen of therapieën niet aanslaan, (of waarbij deze behandelingen niet mogelijk zijn) komen in aanmerking voor ECT. Ook kan ECT worden toegepast bij mensen met schizofrenie of katatonie (apathische bewustzijnstoestand).

Voor wie is ECT minder geschikt?

Voor mensen die recent een hartaanval of een hersenbloeding hebben gehad is ECT minder geschikt. Ook voor mensen die naast hun depressie last hebben van andere psychische problemen, zoals een persoonlijkheidsstoornis, is ECT minder effectief.

Scroll naar boven