Wat is emotieregulatiestoornis (ERS)?

Wat is emotieregulatiestoornis (ERS)?

Emotionele Regulatiestoornis (ERS) is een nieuwe term voor de borderline persoonlijkheidsstoornis.

De term “borderline” werd voor het eerst geïntroduceerd in de Verenigde Staten in 1938. Het was een term die door de vroege psychiaters werd gebruikt om mensen te beschrijven die verondersteld werden zich op de grens te bevinden tussen diagnoses, meestal psychose en neurose. In die tijd werden mensen met neurose als behandelbaar beschouwd, terwijl mensen met psychosen als onbehandelbaar werden beschouwd.

In 1980 werd de borderline persoonlijkheidsstoornis opgenomen in het diagnostisch handboek van psychiaters, de Diagnostic Statistic Manual (DSM). Er was toen al een dieper begrip van borderline persoonlijkheidsstoornis. Mensen met borderline persoonlijkheidsstoornis werden beschreven als zeer emotioneel, behoeftig, moeilijk, met risico op zelfmoord en met een algemeen onstabiel niveau van functioneren.

Tegenwoordig is ook die omschrijving al weer achterhaald en is er veel meer bekend over borderline persoonlijkheidsstoornis. De term “neurose” wordt niet meer gebruikt in ons diagnostisch systeem en borderline persoonlijkheidsstoornis wordt niet langer beschouwd als een psychotische stoornis.

Borderline persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door intense emotionele ervaringen en instabiliteit in relaties en gedrag dat begint in de vroege volwassenheid en zich manifesteert in meerdere contexten (bijvoorbeeld thuis en op het werk).

De medische wereld kan niet meer zo goed werken met het begrip borderline persoonlijkheidsstoornis. Ook zijn er veel vooroordelen omtrent borderline en borderlinegedrag, die stammen uit de tijd dat we minder begrepen over borderline. Sommige deskundigen vinden dat borderline helemaal niet als een persoonlijkheidsstoornis moet worden geclassificeerd, maar eerder als een stemmingsstoornis of een identiteitsstoornis.

De meeste symptomen van borderline persoonlijkheidsstoornis zoals beschreven in de DSM gaan over de disfunctie in het reguleren van emoties. Daarom geven veel mensen de voorkeur aan de nieuwe term emotieregulatiestoornis (ERS).

Andere termen die in omloop zijn zijn onstabiele persoonlijkheidsstoornis, impuls-spectrumstoornis en complexe posttraumatische stressstoornis.

Lees ook: Omgaan met borderline (voor mensen met borderline en omstanders)

De beste boeken over borderline op een rij

Hoe ervaren mensen met borderline hun stoornis zélf?
Download hier de dsmmini over borderline

Scroll naar boven