woman holding two round gold-colored coins

Wat is FIRE (financial independence retire early)?

FIRE is een afkorting voor de Engelse term “Financial Independence Retire Early” (financieel onafhankelijk, vroeg met pensioen gaan). FIRE-beleggers sparen tijdens hun werkzame jaren zoveel mogelijk van hun inkomen, in de hoop op jonge leeftijd financiële onafhankelijkheid te bereiken en die gedurende de rest van hun leven te behouden. Door tot 70% van het jaarinkomen te sparen, streven FIRE-aanhangers ernaar vroeg met pensioen te gaan en te leven van kleine opnames van hun opgebouwde fondsen.

Hoe is FIRE ontstaan?

De FIRE-beweging is ontstaan uit een boek uit 1992, Your Money or Your Life, geschreven door twee financiële goeroes.

Welke type FIRES zijn er?

Binnen de FIRE-beweging zijn verschillende varianten ontstaan die de levensstijl dicteren die de aanhangers ervan bereid en in staat zijn te handhaven:

  • Fat-FIRE: Dit is voor iemand met een traditionele levensstijl die aanzienlijk meer wil sparen dan de gemiddelde werknemer, maar niet bereid is om daar zijn levensstijl te veel op aan te passen.
  • Lean-FIRE: Iemand met een strikte naleving van minimalistisch leven en extreem sparen, waardoor een veel beperktere levensstijl moet worden aangehouden.
  • Barista-FIRE: Iemand die zijn of haar traditionele 9-tot-5 baan heeft opgezegd, maar deeltijds werkt om verzekerd te bijven en het aanboren van zijn of haar pensioengeld uit te stellen.

Hoe wordt je FO (financieel onafhankelijk)?

Je bereikt financiële onafhankelijkheid als aan twee belangrijke voorwaarden is voldaan:

  • Je passieve inkomen is hoger dan je actieve inkomen
  • Je bent niet (volledig) afhankelijk van je baan

Wil je financieel onafhankelijk worden?

meld je aan via deze link
op het vastgoedbeleggersplatform EstateGuru

En krijg de eerste 3 maanden 0,5% bonus op je beleggingen in vastgoed.

Wat is een actief inkomen?

Actief inkomen is wat je verdient met een baan, door je werkelijk in te spannen voor je werk. Je krijgt betaalt voor de uren die je ergens in steekt. Als je uren op zijn en je uurtarief door het plafond gaat ben je aan het einde van wat je kunt krijgen door actief je inkomen te vergroten.

Wat is een passief inkomen?

Dit is anders bij passief inkomen, dat schaalbaar is. Een passief inkomen is wat je kan verdienen zonder daarvoor een directe inspanning te leveren. Je inkomen is dus niet gecorreleerd aan de uren die je besteedt om het te vergaren.

Passief inkomen kun je verdienen door in iets te investeren dat vervolgens blijvend waarde geeft. Dit kan een investering zijn in geld (bijvoorbeeld in aandelen of vastgoed), of een investering in tijd (bijvoorbeeld in een boek waar je royalty’s voor krijgt of een online cursus die je kan blijven verkopen).

Een passief inkomen hebben betekent dus niet dat het je komt aanwaaien, je moet wel degelijk iets actiefs doen om eraan te komen. Maar de activiteit heeft geen directe relatie tot de hoeveelheid geld die je er blijvend van kan krijgen.

Scroll naar boven