Wat is het peterpansyndroom en het wendycomplex?

Wat is het peterpansyndroom of syndroom van Peter Pan?

“Alle kinderen, op één na, worden volwassen.” Zo begint het verhaal van Peter Pan. In de echte wereld is er heel wat meer dan één kind die onvolwassen blijft. Het peterpansyndroom is een populair-psychologische term voor iemand die een volwassen leeftijd heeft bereikt, maar emotioneel niet opgroeit. Oorspronkelijk was de term alleen bedoeld voor mannen, tegenwoordig slaat hij op elk mogelijk gender.

Dit geldt bijvoorbeeld voor de eeuwige studente die nog antikraak woont, of de dertiger die nog bij mama in huis woont en haar de was laat doen. Veel Peter’s zijn verstokte en bindingsangstige vrijgezellen. Maar er zijn er ook die een partner en kinderen hebben en hun hele dag laten opslokken met gamen of voetbalkijken terwijl hun partner het huishouden verzorgt.

Wat is het wendycomplex of wendysyndroom?

De moeder die de sokken wast, of de partner die het geld verdient en de kinderen verzorgt, kunnen op hun beurt last hebben van het wendysyndroom of wendycomplex. Wendy, de tegenhanger van Peter Pan, kan ook van elk gender zijn en is degene die het gedrag van Peter Pan aanmoedigt of in ieder geval in stand houdt. Samen vormen ze een dysfunctioneel systeem waarin de ene persoon niet hoeft op te groeien en de ander opgescheept blijft zitten met een kind.

Beiden kunnen de impasse alleen verbreken door iets radicaal te veranderen. Voor Peter betekent dat verantwoordelijkheid nemen, voor Wendy juist verantwoordelijkheid eindelijk laten liggen.

Lees ook: Wat is het peterpansyndroom en wat zijn aanwijzingen dat iemand het heeft?

Scroll naar boven