man carrying girl

Wat is kerstboomallergie en hoe ga je er mee om?

Kun je allergisch zijn voor kerstbomen?

Een allergie voor kerstbomen, dennenbomen of sparren is relatief zeldzaam. Er zijn twee belangrijke allergenen die van dennenbomen afkomstig zijn: pijnboompitten en dennenstuifmeel.

Dennenstuifmeelallergie lijkt op andere pollenallergieën en veel mensen met dennenstuifmeelallergie zijn ook allergisch voor graspollen. Pijnboompittenallergie lijkt op andere boomnotenallergieën en kan milde, matige en ernstige allergische reacties veroorzaken, waaronder anafylaxie.

Wat veroorzaakt je allergie tijdens kerst?

Pijnboompitten zitten in je dieet. Dennenstuifmeel wordt geproduceerd als de bomen zich in het voorjaar voortplanten. Beiden zijn relatief zeldzaam en meestal niet de directe veroorzaker van je allergie-symptomen.

Het is waarschijnlijker dat je allergie-symptomen tijdens kerst voortkomen uit kleine schimmelsporen, stof of pollen die op de boom zitten of komen van de chemische verbindingen die verantwoordelijk zijn voor de dennengeur.

Kunstkerstbomen, versieringen en lichtjes worden van jaar tot jaar opgeslagen op zolders, kelders, kruipruimtes en garages. Ook deze opslagplaatsen vatbaar voor stof en schimmel.

Tips tegen kerst-allergie

Gebruik een stofzuiger die pollen opzuigt:

Tips voor echte kerstbomen

 • Kies een allergie-vriendelijke boom: Als dennenstuifmeel een belangrijke allergie-opwekker voor je is kun je beter een spar of cipres-kerstboom kiezen.
 • Als je een echte kerstboom koopt, vraag dan de verkoper of hij hem kan schudden om loszittend vuil en een deel van het stof en de schimmel te verwijderen.
 • Bedenk dat schimmel zich blijft vermenigvuldigen; houd daar rekening mee als je bepaalt hoe lang je een levende boom in huis zult houden.
 • Spuit zowel echte als kunstbomen eerst helemaal nat (zonder lichtjes) en laat ze goed drogen voor je ze naar binnen brengt. Doe dit ook met al het levend groen, kransen, enz. dat je van plan bent binnen op te hangen.
 • Zet je boom buiten op: Als je dol bent op het uiterlijk van een kerstboom maar je allergieën zitten je in de weg om van de kerst te genieten, probeer de boom dan op je veranda of voor een groot raam op te zetten. Je kunt van de boom genieten terwijl je binnenshuis zit, weg van de pollen en het stof.

Lees ook: Minder stress tijdens de feestdagen met deze 5 tips

Tips voor kunstbomen

 • Veeg hem af. Kunstbomen kunnen ook stof en schimmel herbergen omdat ze vele jaren in dozen hebben gezeten. Veeg ze af met een stofdoek, of neem ze mee naar buiten en spuit ze af als ze niet voorverlicht zijn.
 • Kies een duurdere boom. Sommige nieuwe kunstbomen zijn gemaakt van voorgevormd polyethyleen (PE) in plaats van PVC, dat een lagere mate van uitwasseming kan hebben.
 • Probeer een milieuvriendelijke alternatieve boom. Sommige van de creatieve alternatieve bomen hebben een modernistische ontwerpgevoeligheid, andere zijn meer basic.
 • Berg je boom op in een stofvrije zak:

Tips voor kerstversieringen

 • Zachte oppervlakken verzamelen vaak eerder stof en schimmel. Houd daar rekening mee bij de aankoop van kerstdecoratie.
 • Stof ornamenten af of was ze voor je ze versiert. Je kerstornamenten hebben het hele jaar in een doos gezeten, en kunnen ook bedekt zijn met stof of schimmel. Pak ze buiten uit om te voorkomen dat je stof in je huis verspreidt. Veeg ze af met een zachte doek voor je ze ophangt. Wikkel je ornamenten aan het eind van het seizoen in nieuw papier, in plaats van oud, stoffig papier opnieuw te gebruiken. Als het stof een probleem blijft, overweeg dan in plaats daarvan alleen lampjes op je boom te gebruiken, of eventueel eenvoudige, nieuwe versieringen.
 • Gebruik een allergenenspray:
 • Maak je kransen schoon. Kunstmatige kransen kun je stofzuigen of afstoffen met een zachte doek.
 • Als iemand in je huis last heeft van allergie- of astma-symptomen, zet dan geen geurkaarsen neer maar gebruik een paar voorverlichte kaarsen voor de sfeer. Geurkaarsen kunnen verstopte neuzen en geïrriteerde longen veroorzaken. Als je hunkert naar een beetje sfeer, probeer dan ongeparfumeerde bijenwaskaarsen.
 • Gebruik allergie-vriendelijk snoepgoed: Als je je boom versiert met zuurstokken of andere snoepjes, zorg er dan voor dat je allergie-vriendelijke snoepjes gebruikt.
Scroll naar boven