two blue cruiser bicycles on graffiti wall

Wat is kunstzinnige therapie (beeldend)?

Er zijn drie vormen van kunstzinnige therapie – beeldend, muziek, spraak & drama. Bij beeldende kunstzinnige therapie worden creatieve technieken gebruikt, zoals tekenen, schilderen, kleuren of beeldhouwen, om tot psychologische en emotionele inzichten te komen. Onder begeleiding van een kunstzinnig therapeut kun je de non-verbale boodschappen, symbolen en metaforen die in deze kunstvormen voorkomen “decoderen”, wat zou moeten leiden tot een beter begrip van je gevoelens en gedrag, zodat je verder kan gaan om diepere problemen op te lossen.

Kunstzinnige therapie helpt kinderen, adolescenten en volwassenen hun emoties te onderzoeken, hun gevoel van eigenwaarde te verbeteren, verslavingen te beheersen, stress te verlichten, angst- en depressieverschijnselen te verbeteren en met een lichamelijke ziekte of handicap om te gaan. Er is geen artistiek talent nodig om kunstzinnige therapie te laten slagen, omdat het bij het therapeutisch proces niet gaat om de artistieke waarde van het werk, maar om het vinden van verbanden tussen de gemaakte creatieve keuzes en waar je tegenaan loopt.

Zoals bij elke vorm van therapie bestaat de eerste sessie uit het praten met de therapeut over waarom je hulp wilt en leren wat de therapeut te bieden heeft. Samen maak je een behandelplan waarbij je een of andere vorm van kunstwerk maakt. Zodra je begint met creĆ«ren, kan de therapeut je proces volgen. Als je een kunstwerk hebt voltooid – en soms ook als je er nog aan werkt – zal de therapeut je vragen stellen.

Kunstzinnige therapie is gebaseerd op het geloof dat zelfexpressie door artistieke creatie therapeutische waarde heeft. Kunstzinnige therapie integreert psychotherapie en vorm van beeldende kunst als een volledige therapie, maar kan ook worden gebruikt in combinatie met andere vormen van behandeling.

Scroll naar boven