Wat is liefde?

Wat is liefde?

Eén van de meest gegoogelde vragen allertijden is ‘wat is liefde’. Een korte vraag waar vele complexe en lange antwoorden op mogelijk zijn. We beperken ons tot de makkelijkst verteerbare definities:

Het antwoord van Van Dale

Liefde is:

  1. warme genegenheid: tussen die twee was het liefde op het eerste gezicht bij de eerste ontmoeting; (de) liefde bedrijven seks hebben
  2. oprechte en warme belangstelling; het prijs stellen op: liefde voor de kunst

Het antwoord van de evolutiepsychologie

Liefde wordt in de evolutiebiologie onder anderen gezien als:

  1. een mechanisme om ondersteuning door twee ouders van hun behoeftige kinderen gedurende een langere periode te bevorderen. Dit vegroot de overlevingskans van de soort.
  2. een mechanisme waardoor vaker exclusieve lange-termijn relaties voorkomen die het risico op het oplopen van een SOA te verminderen. SOA’s zijn evolutionair onvoordelig omdat ze de vruchtbaarheid kunnen verminderen
  3. een mechanisme geëvolueerd als een signaal aan potentiële partners dat de partner een goede ouder zal zijn en waarschijnlijk genen zal helpen doorgeven aan toekomstige generaties.
  4. een mechanisme van ‘onvoorwaardelijke onbaatzuchtigheid’, omdat uiterst coöperatieve instincten zich ontwikkelden bij de voorouder van de moderne mens.

Het antwoord van de neurobiologie

De conventionele opvatting over liefde in de biologie is dat er drie belangrijke drijfveren in de liefde zijn: libido, gehechtheid, en partnervoorkeur.

De voornaamste neurochemische stoffen die deze drijfveren regelen zijn testosteron, oestrogeen, dopamine, oxytocine, en vasopressine.

De definitie van liefde in de wetenschap

In 2016 verscheen de volgende definitie van liefde in een artikel in PLoS One:

  • Liefde is een geheel van emoties en gedragingen die gekenmerkt worden door intimiteit, hartstocht, en verbintenis.
  • Liefde omvat zorg, nabijheid, beschermwaardigheid, aantrekkingskracht, genegenheid, en vertrouwen.
  • Liefde kan variëren in intensiteit en kan in de loop van de tijd veranderen.
  • Liefde wordt in verband gebracht met een reeks positieve emoties, waaronder geluk, opwinding, levensvoldoening en euforie, maar het kan ook negatieve emoties tot gevolg hebben, zoals jaloezie en stress.

Langeslag SJ, van Strien JW. Regulation of Romantic Love Feelings: Preconceptions, Strategies, and Feasibility. PLoS One. 2016;11(8):e0161087. doi:10.1371/journal.pone.0161087

Scroll naar boven