gekleurd hartje

Wat is love bombing (liefdesbombardement)?

Love bombing (‘liefdesbombardement’) is een vorm van psychologische manipulatie, waarbij iemand wordt overladen met affectie en liefde. Dit klinkt misschien in eerste instantie positief, maar het maakt iemand tot een gemakkelijke prooi voor bijvoorbeeld misbruikers of sekteleiders. Maar love bombing kan ook voorkomen tussen ouders en kinderen, partners of vrienden. Het is een manier om controle te krijgen over een ander persoon, voor eigen gewin.

De drie fases van love bombing

Psychiater Dale Archer omschrijft de drie fases van love bombing als volgt:

  1. Idealiseren: alleen maar positieve kwaliteiten van de ander benoemen
  2. Devalueren: iemand vervolgens naar beneden halen door alleen de negatieve kanten benoemen, iemand straffen omdat hij iets niet goed doet, iemand moet super hard werken om weer geliefd te zijn
  3. Afdanken: iemand plotseling in de steek laten, wel met het doel om terug te keren, maar pas als de ander weer precies doet wat je wil

Hoe herken je love bombing?

  1. De band wordt snel heel intens; je kent iemand misschien pas net, maar het is nu al alsof jullie nooit meer zonder elkaar kunnen
  2. De ander benadrukt steeds hoe ontzettend veel jullie op elkaar lijken en met elkaar gemeen hebben
  3. De love bomber praat veel over jullie gezamenlijke toekomst en hoe rooskleurig en Disney-achtig die eruitziet
  4. Je wordt overladen met complimentjes en cadeautjes

Wat is er zo erg aan love bombing?

Op het moment dat iemand gewoon lief en attent is, hoeft er natuurlijk geen probleem te zijn. Fijn juist, als iemand om je geeft, toch? Het gaat er bij love bombing echter om dat de fases van intense liefde altijd worden afgewisseld met periodes van teleurstelling in jou en afwijzing, waarna je gaat vechten om die liefde terug te winnen. Iemand heeft op die manier meer macht over je. Daarnaast is het belangrijk om, in welke relatie dan ook, je authenticiteit te bewaren en ook nog een compleet persoon zonder de ander. Love bombing kan je doen geloven dat je in je eentje niet volledig bent en dat je altijd de ander nodig zul hebben voor geluk in je leven. Dit creëert een vorm van ongezonde afhankelijkheid in een relatie. Ook kun je je volledige zelfvertrouwen uit de complimentjes van de love bomber gaan halen, terwijl het verstandiger zou zijn om juist te werken aan je eigen zelfvertrouwen. Kortom: door de love bombing heeft de andere persoon controle over jou en dat is iets anders dan liefde.

Lees meer over gezonde vormen van liefde in dit boek:

Hoe maak je een einde aan love bombing?

Volgens psychiater Dale Archer kun je met de volgende stappen een einde maken aan love bombing:

  1. Stop: doe rustiger aan in de relatie. Geef aan dat je het te snel vindt gaan en dat je het contact rustig wil opbouwen.
  2. Kijk: luister niet alleen naar de mooie woorden, maar kijken ook naar de daden. Is iemand in diens gedrag net zo lief als in diens woorden? Matchen ze met elkaar?
  3. Luister: luister goed naar wat iemand zegt. Klopt het wel, ben je het er wel mee eens? Neem wat een ander over jou of jullie zegt niet automatisch voor ‘waar’ aan en verlies je eigen gevoel en mening niet uit het oog.

Hoe verbreek ik het contact met een love bomber?

Als je beseft dat je ten prooi bent gevallen aan love bombing en je wil de relatie liever beëindigen, dan kan het verstandig om het contact te verbreken. Houd er wel rekening mee dat iemand dan een tijdje extra hard aan je gaat trekken… Geef je niet te gemakkelijk gewonnen en zoek steun bij andere mensen, zodat je er niet alleen voor staat.

Is love bombing een symptoom van narcisme?

Ja, dat kan. Mensen met narcisme hebben vaak een wankel zelfbeeld, waardoor ze love bombing kunnen inzetten als (onbewuste) tactiek om iemand sterk aan zich te binden om zo hun innerlijke leegte te volgen. Love bombing is echter niet automatisch een symptoom van narcisme.

Heb je een vermoeden van narcisme bij je partner of ouder? Lees dan dit boek:

Scroll naar boven