white ceramic mug with coffee

Wat is neurodiversiteit?

Het idee van neurodiversiteit is dat verschillen in hoe hersenen werken niet (altijd) als minpunten of zwakheden bekeken hoeven te worden. Het zijn geen problemen die ten koste van alles gerepareerd of genezen hoeven worden, maar variaties van het menselijk brein.

Welke mensen zijn neurodivers?

Neurodiverse mensen zijn bijvoorbeeld mensen met:

  • ADHD
  • Autisme-spectrum-stoornis
  • Dyslexie
  • Dyspraxie
  • Dyscalculie
  • Andere leerstoornissen

Hoe wordt het concept neurodiversiteit gebruikt?

Judy Singer, een sociologe die autisme heeft, gebruikt vanaf eind jaren negentig de term neurodiversiteit.

De mensen die neurodiversiteit omarmen willen met name neuro-ontwikkelingsverschillen anders bekijken en de sterke punten opmerken die uit deze verschillen kunnen voortkomen in plaats van de uitdagingen.

Mensen met ADHD kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met plannen, maar ze vertonen vaak een hoge mate van passie, gedrevenheid, en creatief denken. Ook hun impulsiviteit kan een voordeel zijn omdat ze dingen zullen zeggen die andere mensen niet durven te zeggen.

Neurodiversiteit is niet hetzelfde als invaliditeit, hoewel mensen met neurodivergente kenmerken op hun werk of op school aanpassingen nodig kunnen hebben.

In ‘Druks’ legt Francien uit wat AD(H)D precies is en geeft ze een ongefilterd kijkje in haar leven. Van waarom boodschappen doen een uitdaging is en welke medicatie ze (soms niet) slikt, tot hoe AD(H)D werkt tussen de lakens en waarom ze op kantoor onder de brandtrap werkt. Lees verder

Voordelen van neurodivergentie

Neurodiversiteit omarmen kan neurodiverse mensen helpen een identiteit te vormen en hun waarde in de wereld te bepalen. Neurodiverse mensen ervaren de wereld op een unieke manier en gaan er op een unieke manier mee om. Dat kan soms voor uitdagingen zorgen. Maar het kan ook leiden tot creatieve probleemoplossing en nieuwe ideeën, dingen die iedereen ten goede komen.

Controversie rondom neurodiversiteit

  • Medische deskundigen en mensen met neurodiverse kenmerken zijn het niet altijd eens over wat neurodiversiteit betekent.
  • Sommigen mensen denken dat aandoeningen als autisme altijd invaliderend zijn.
  • Mensen verschillen sterk in hoe ze zichzelf willen identificeren. Sommigen geven de voorkeur aan identity-first taalgebruik, anderen niet. Er zijn dus mensen met autisme en er zijn autistische mensen.

Lees ook: Wat betekent het om neurotypisch te zijn?

Scroll naar boven