Neuroplasticiteit is een term die verwijst naar het vermogen van de hersenen om gedurende je hele leven als reactie op ervaringen zowel van structuur als van functie te wijzigen. Hierdoor kan je brein zich aanpassen aan veranderingen of herstellen van trauma.
Historisch geloofden wetenschappers dat de hersenen na de kindertijd ophielden met groeien en dat een verloren hersenfunctie nooit meer vervangen kon worden. Recenter onderzoek toont aan dat de hersenen gedurende het hele leven kunnen blijven groeien en veranderen, waarbij ze hun architectuur verfijnen of functies naar andere delen van de hersenen verschuiven.
Het bestaan van neuroplasticiteit betekent dat het mogelijk is om disfunctionele denk- en gedragspatronen te veranderen en nieuwe denkpatronen, nieuwe herinneringen, nieuwe vaardigheden en nieuwe bekwaamheden te ontwikkelen.
Aan de hand van vele voorbeelden en online beschikbare invuloefeningen maakt Patronen doorbreken duidelijk hoe patronen van gedrag, gedachten en gevoelens zijn ontstaan en hoe je die kunt veranderen: