person taking photo of woman

Wat is POV (point of View)

POV staat voor Point of View en wordt op sociale media (vooral TikTok maar ook Instagram) gebruikt. Vaak wordt deze term aangemerkt met de hashtag #pov. De point of view of #POV is soms letterlijk bedoeld: ‘Dit is wat ik zie’. Maar meestal wordt POV gebruikt in de zin van ‘dit is mijn standpunt’ of ‘dit is hoe ik hier tegenaan kijk’.

Vaak zit daar een ondertoon in die zegt ‘ik heb recht op mijn mening’, een manier om je bij voorbaat alvast te verweren tegen negatieve commentaren van mensen die zich wellicht door je mening beledigd voelen.

POV is daarnaast een techniek die in de filmindustrie gebruikt wordt om de houding van de regisseur of de schrijver tegenover de inhoud of een personage in een scène uit te drukken. POV kan in de filmindustrie ook betekenen ‘dit is wat je zou zien’ of ‘dit is het eerste-persoonsperspectief’.

Het is vooral gebruikelijk in sportuitzendingen, waar de POV-camera het spel toont vanuit het perspectief van een bepaalde speler, of in filmscènes die zo gefilmd worden dat de kijker de gebeurtenissen ervaart door de ogen van een bepaald personage.

Scroll naar boven