drie jonge mensen achter een computer

Wat is therapietaal en waarom is het zo populair onder jongeren?

In de afgelopen jaren heeft zich een opvallende verschuiving voorgedaan in de manier waarop mensen, vooral Millennials en Gen Z, praten en communiceren over mentale gezondheid. Deze verschuiving heeft geleid tot wat we “therapietaal” kunnen noemen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat therapietaal is, waarom het zo populair is onder jongere generaties, de mogelijke gevaren en positieve aspecten ervan, evenals enkele voorbeelden van het gebruik ervan.

Lees ook: Deze boeken over psychische problemen moet je echt gelezen hebben

Wat is therapietaal?

Therapietaal verwijst naar een specifiek type taalgebruik en uitdrukkingen die gericht zijn op mentale gezondheid, zelfzorg en emotionele welzijn. Het omvat woorden, uitdrukkingen en hashtags die vaak worden gebruikt om gevoelens en ervaringen met anderen te delen. Deze taaluitingen kunnen variëren van eenvoudige emoji’s zoals 🌿 en 🧘‍♀️ tot diepgaandere reflecties over persoonlijke groei en zelfacceptatie.

Waarom is therapietaal zo populair onder Millennials en Gen Z?

 1. Mentale gezondheid prioriteit: Jongere generaties, zoals Millennials en Gen Z, hebben mentale gezondheid tot een prioriteit gemaakt. Ze zijn zich bewust van de uitdagingen en stressfactoren van het moderne leven en zoeken naar manieren om hiermee om te gaan.
 2. Normalisering van gesprekken over geestelijke gezondheid: Er is een groeiend bewustzijn en destigmatisering van geestelijke gezondheid. Dit heeft geleid tot open gesprekken over depressie, angst, burn-out en andere mentale gezondheidsproblemen.
 3. Zoektocht naar authenticiteit: Jongere generaties streven naar authenticiteit in hun interacties en zelfexpressie. Therapietaal stelt hen in staat om hun ware gevoelens en ervaringen te delen.
 4. Digitale gemeenschappen: Sociale media en online gemeenschappen bieden een platform waarop mensen zich kunnen uiten en elkaar kunnen ondersteunen. Hashtags zoals #SelfCare en #MentalHealthAwareness hebben bijgedragen aan het creëren van een virtuele ruimte voor deze gesprekken.

Lees ook: Goede boeken over hechtingsproblemen en emotionele verwaarlozing

Het gevaar van het gebruik van therapietaal

Hoewel therapietaal veel positieve aspecten heeft, zijn er ook enkele potentiële gevaren verbonden aan het overmatige gebruik ervan:

 1. Oppervlakkigheid: Soms kan therapietaal oppervlakkig worden gebruikt, waarbij mensen trendy termen en uitdrukkingen gebruiken zonder daadwerkelijke betekenis of zelfreflectie.
 2. Onvoldoende behandeling: Het gebruik van therapietaal kan een vals gevoel van voldoening geven, waardoor mensen denken dat ze hun mentale gezondheid voldoende aanpakken zonder daadwerkelijke professionele hulp te zoeken wanneer dat nodig is.
 3. Vergelijking en druk: Het constant delen van zelfzorgpraktijken en positieve uitingen kan bij sommige mensen het gevoel van druk en vergelijking versterken, wat negatieve gevolgen kan hebben voor hun eigen gevoel van eigenwaarde.

Positieve aspecten van het gebruik van therapietaal

Aan de andere kant zijn er ook tal van positieve aspecten verbonden aan therapietaal:

 1. Bewustwording en normalisering: Therapietaal draagt bij aan bewustwording en normalisering van mentale gezondheidskwesties, wat kan leiden tot vroegtijdige interventie en behandeling.
 2. Zelfreflectie: Het gebruik van therapietaal moedigt zelfreflectie aan en helpt mensen om beter inzicht te krijgen in hun emoties en behoeften.
 3. Steun en gemeenschap: Het biedt een gevoel van gemeenschap en steun, waardoor mensen het gevoel hebben dat ze niet alleen staan in hun worstelingen.

Lees ook: Vijf goede boeken over angst en paniek

Voorbeelden van therapietaal

 • “Ik neem vandaag even een mentale gezondheidsdag. 🌿 #SelfCare”
 • “Mijn angstniveau is door het dak gegaan, maar ik ben dankbaar voor mijn supportsystemen. ❤️ #MentalHealthAwareness”
 • “Het is belangrijk om giftige relaties te vermijden en jezelf te omringen met positieve mensen. #ToxicRelationships”
 • “Zelfzorg is geen luxe, maar een noodzaak voor onze geestelijke gezondheid. 🌿 #SelfCare”
 • “Ik werk aan het herstellen van mijn emotionele trauma en vind steun in therapie. #TraumaHealing”
 • “Het is essentieel om narcistisch misbruik te herkennen en jezelf te beschermen. #NarcissisticAbuse”
 • “Giftige mensen kunnen schadelijk zijn voor je welzijn. Zet jezelf op de eerste plaats. #ToxicPeople”
 • “Een gezonde dosis zelfliefde is de sleutel tot geluk en veerkracht. 🌻 #SelfLoveJourney”
 • “Het vermijden van toxische mensen is een daad van zelfrespect. #Toxicity”
 • “Het herstellen van trauma vergt moed en veerkracht. Je bent sterker dan je denkt. #TraumaSurvivor”
 • “Toxische relaties kunnen leiden tot emotioneel littekenweefsel. Zelfzorg helpt bij het helen. #HealingProcess”
 • “Het is tijd om los te laten wat niet meer dient. #LettingGoOfToxicity”

Maak je steeds weer dezelfde fouten in het leven, terwijl je je hebt voorgenomen om een volgende keer anders te reageren? Vertoont je gedrag hardnekkige patronen, die je zeer tegen je zin niet eenvoudig kunt doorbreken? In dat geval helpt schematherapie je verder. Lees verder

Scroll naar boven