Verborgen narcisme

Wat is verborgen narcisme?

De meeste mensen met narcisme zijn makkelijk te herkennen. Ze vullen de wereld om hen heen met een gevoel van sprankeling en intrige, ze zuigen de aandacht en bewondering op en leiden, althans ogenschijnlijk, een opwindend bestaan. Verborgen narcisme, ook wel covert narcisme of kwetsbaar narcisme genoemd, is een uitingsvorm die heel wat minder goed te zien is.

Iemand met verborgen narcisme is iemand die een Narcistische Persoonlijkheidsstoornis (NPS) heeft, maar naar buiten toe niet de grandioosheid of het gevoel van belangrijkheid vertoont dat kenmerkend is voor narcisme. In plaats daarvan kan hij of zij juist gevoelig, verlegen, teruggetrokken of bescheiden overkomen.

Mensen met verborgen narcisme zoeken net zozeer als mensen met openlijke narcisme status en bevestiging ten koste van andere mensen, voelen zich daartoe gerechtigd en hebben gebrek aan empathie, maar hun methoden zijn minder duidelijk zichtbaar. Verborgen narcisten kunnen je zelfs vertellen hoe introvert en gevoelig ze zijn.

Als je een gevoel hebt dat een persoon op enigerlei wijze schadelijk voor je zou kunnen zijn, vertrouw dan op je instinct en ga weg uit de situatie. Iemand met narcisme maakt de wereld ontegenzeggelijk een veelzijdigere en fascinerendere plek. Maar het is zonder twijfel ook een veel gevaarlijkere plek.

Wil je meer leren over het omgaan met iemand met narcisme en leren om jezelf te beschermen? Lees dan het boek ‘Voorbij het narcisme’.

  • Meer boeken over narcisme bekijken? Klik hier

Lees ook: Herken verborgen narcisme met deze 15 tekenen

Scroll naar boven